Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Piteşti. Nedemnitate avocat. Contestare. Dreptul la apărare


22 decembrie 2016 | Valeria BĂLĂNEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Curtea de Apel Pitești a hotărât că prin decizia de excludere din profesia de avocat pentru motive de nedemnitate pronunţată de către Consiliul baroului, acest organ al profesiei nu a săvârşit un exces de putere, ci dimpotrivă şi-a exercitat dreptul de apreciere şi s-a folosit de puterea discreţionară, potrivit dispozițiilor Legii 554/2004 şi art. 49 al. (1) din Legea nr. 51/1995, pe baza principiului autonomiei, astfel că acesta poate să aprecieze în mod concret o situație dată și să aibă inițiativă independent de îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiei prezentării hotărârilor judecătoreşti care incumbă avocatului condamnat. În speţă, reclamantul se află în situația condamnării pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate comisă în calitate de avocat, fiind de natură să aducă atingere prestigiului profesiei. În procesul deliberării, Curtea a avut în vedere sentinţa penală rămasă definitivă prin hotărâre a ICCJ, pe care consiliul baroului a avut-o la dispoziţie in extenso, în care sunt descrise circumstanțele săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. În acest sens, Curtea a stabilit faptul că atât pentru consiliul baroului, cât şi pentru instanţa de contencios administrativ investită cu legalitatea actului emis, hotărârea instanței penale este reperul în funcție de care se apreciază incidența cazului de nedemnitate din Statutul profesiei de avocat. Prin urmare, intervenţia Consiliului este fundamentată, se află în directă proporționalitate cu principiul legalității și se înscrie în marja de apreciere de care dispune în calitate de autoritate administrativă iar luarea deciziei de excludere din profesie fără ascultarea avocatului condamnat nu reprezintă o încălcare a dreptului la apărare, câtă vreme  dreptul de apreciere exercitat de consiliul baroului se circumscrie examinării hotărârii judecătorești penale, în acest mod asigurând satisfacerea interesului public, național, local și contribuind la menţinerea transparenței autorităţii judecătoreşti printr-un comportament adecvat raportat la standardele înalte ale unui stat de drept. (Decizia nr. 1206/R-CONT din 08 septembrie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Pitești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal având ca obiect anulare act administrativ)

Valeria Bălănel

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii