Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Renunţarea la aplicarea pedepsei – un sâmbure de oportunitate
20.12.2016 | Matei-Ciprian GRAUR

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Matei-Ciprian Graur

Matei-Ciprian Graur

Încă de la început dorim să subliniem faptul că prezentul demers nu îşi propune o analiză amplă a condiţiilor în care instanţa de judecată poate dispune o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei, ci are intenţia de a reflecta pe scurt asupra voinţei legiuitorului în planul oportunităţii prin instituţia reglementată de art. 80 NCP, aceasta fiind o materializare subsidiară a principiului amintit.

Susţinem că renunţarea la aplicarea pedepsei reprezintă o aplicare subsidiară a principiului oportunităţii, întrucât, în realitate, oportunitatea demersului procesual penal este analizată cu mult înainte de faza pronunţării soluţiei de către instanţă, chiar în faza de urmărire penală.

Astfel, conform art. 7 alin. (2) NCPP, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege, procurorul poate renunţa la exercitarea acţiunii penale dacă, în raport cu elementele concrete ale cauzei, nu există un interes public în realizarea obiectului acesteia.

După intrarea în vigoare a Noilor Coduri, doctrina modernă a fost de acord că dispoziţiile art. 7 alin. (2) NCPP, citate anterior, trasează, cu titlu de noutate în legislaţia noastră internă, principiul oportunităţii, referindu-se la posibilitatea procurorului de a renunţa la urmărirea penală.

În acest sens, putem aprecia că, inclusiv din interpretarea literală a textului de lege, rezultă că titularul aplicării concrete a oportunităţii în procesul penal este numai procurorul.

Cu toate acestea, astfel cum am mai precizat în demersurile noastre anterioare, oportunitatea în procesul penal se va regăsi şi în cuprinsul altor instituţii procesual penale, uneori poate numai sub forma unor sâmburi de oportunitate.

Un exemplu în acest sens este posibilitatea instanţei de judecată de a renunţa la aplicarea pedepsei, conform art. 80 NCP. În această situaţie, este evident că nu putem vorbi despre o lipsă a interesului public în continuarea anchetei penale, atâta vreme cât procurorul de caz a apreciat deja acest aspect, întocmind actul de sesizare a instanţei.

Totuşi, dispoziţiile amintite lasă şi judecătorului fondului posibilitatea aprecierii, de această dată nu a interesului public, ci a gravităţii faptei săvârşite, urmând a aplica, într-un mod subsidiar, principiul oportunităţii.

Art. 80 alin. (1) NCP prevede că instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit; b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infacţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia. De asemenea, pentru a putea fi dispusă o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei, instanţa trebuie să aibă în vedere şi condiţiile cumulative prevăzute de art. 80 alin. (2) şi (3) NCP.

Observăm că aprecierea judecătorului, în analiza unei posibile soluţii de renunţare la aplicarea pedepsei, se va mula pe două linii esenţiale: aspecte ce ţin de fapta săvârşită şi aspecte ce vizează persoana inculpatului.

Putem constata că textul de lege indicat face referire într-un mod indirect la oportunitate, una dintre condiţii trebuind să fie aceea ca aplicarea pedepsei să fie inoportună din cauza consecinţelor acesteia.

Astfel, ne aflăm în situaţia în care judecătorul va realiza o analiză a inoportunităţii aplicării pedepsei, raportându-se, bineînţeles, la consecinţele pe care aceasta o va putea avea asupra inculpatului.

Formularea din cuprinsul textului de lege este interesantă, cu atât mai mult cu cât, practic, legiuitorul recunoaşte că, inclusiv în situaţia constatării ca fiind îndeplinite toate condiţiile în vederea pronunţării unei soluţii de condamnare, există riscul ca, în concret, o pedeapsă să aibă consecinţe negative.

Răul pricinuit de stat prin aplicarea unei pedepse, necesar de cele mai multe ori în situaţia probării faptelor din cuprinsul rechizitoriului, apare de acum un rău prea mare faţă de împrejurările concrete ale faptei.

Prin urmare, apreciem că legiuitorul, prin reglementarea renunţării la aplicarea pedepsei, găseşte o soluţie subsidiară de aplicare a oportunităţii, chiar şi în situaţia în care, iniţial, procurorul a apreciat că există interes public pentru trimiterea în judecată.

Astfel, observăm că aprecierea interesului public de către procuror este compatibilă şi cu alte forme, mai mărunte, ale oportunităţii, cum este cazul renunţării la aplicarea pedepsei de către judecător, acesta din urmă realizând în concret o apreciere a inoportunităţii pedepsei prin raportare la eventualele consecinţe ale acesteia asupra inculpatului.

judecător Matei-Ciprian Graur
Judecătoria Ineu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti