Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

UNBR și INM. Lansare curs e-learning privind protecția datelor și a dreptului la viață privată. UPDATE: 84 de avocați înscriși. [Cum a fost] la Conferința de lansare


14.02.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Interprofesional, UNBR+INPPA+Barouri, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 13 februarie 2017, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că la data de 31 ianuarie 2017 a  avut loc la sediul INM  conferința de lansare a cursului “Protecția datelor și a drepturilor cu caracter personal” derulat în cadrul Programului  “HELP IN THE 28” susținut de  Direcția Generală Justiție și Consumatori, pus în aplicare de către Consiliul Europei, la care au participat aproximativ 70 de judecători, procurori și avocați.

Evenimentul a fost deschis de Nelu Ciobanu, director adjunct INM, care a subliniat „HELP în 28” UE-CoE, avantajele e-learning și disponibilitatea programului de  a pune în aplicare cursul în România.

Din partea Uniunii Nationale a Barourilor din România, Monica Livescu, a făcut apel către profesioniștii din domeniul juridic să susțină drepturile omului în activitatea lor de zi cu zi. Pentru a face față cererii masive de participare la curs din partea avocaților (peste 80), a anunțat că, după ce va fi parcurs de grupul curent de cca. 40  avocați  cursul on-line sub moderarea Ralucăi Bercea, tutorele național  HELP, se va organiza o a doua ediție a cursului, cu susținerea UNBR.

Prezentarea programului a fost făcută Eva Pastrana, coordonatorul proiectului “HELP in the 28” din partea Directoratului General pentru Drepturile Omului și Legislatie din cadrul Consiliului Europei.

Introducerea în domeniul protecției datelor și vieții  private, centrată pe standardele Uniunii Europene și CEDO, inclusiv Convenția 108, precum și pe jurisprudența română, cu sublinierea cazului Bărbulescu (supravegherea corespondenței electronice trimise de la locul de muncă) și altele, în ceea ce privește colectarea de date cu caracter personal, interceptarea convorbirilor telefonice și serviciile secrete, a fost făcută de Ana-Maria Telbis, membru al consiliului editorial HELP, precum și tutorele național HELP pentru grupul de cca. 35 de judecători, procurori și magistrați.

George Grigore, expert în cadrul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal,  a prezentat evoluțiile în domeniul protecției datelor la nivel european și național, în scopul creșterii gradului de conștientizare a obligațiilor care decurg din noul regulament al UE adoptat în 2016 și care vor fi aplicabile începând cu luna mai 2018.  El a subliniat că este o protecție sporită a drepturilor, a explicat noile reglementări privind  prelucrarea datelor și fluxurile de transfer de date în interiorul UE, cât și în afara UE, importanța amenzilor și nevoia ca ofițerul  de protecția datelor trebuie să se bucure de independență, indiferent că sunt angajați interni sau nu.

A fost prezentat programul „HELP în 28” UE / CoE, inclusiv metodologia acestuia, precum și conținutul acestui curs  cu privire la modul de a pune în practică sistemul european de protecție al drepturilor privind datele personale și a vieții private, care rezultă din ambele sisteme – UE și sistemul Consiliului Europei.

Acest curs foarte interactiv acoperă domenii tematice, cum ar fi mijloacele de comunicare, date medicale, e-comunicare, tehnologii moderne și a vieții private la locul de muncă.

Cursul  a fost adaptat și se desfășoară în  limba română, fiind moderat on-line pentru cele două grupuri distincte de către tutorii naționali pe parcursul a două luni, după care acestea vor fi disponibile în mod public on-line. Versiunea în limba engleză este deja accesibilă gratuit aici.

***

Vineri, 10 ianuarie 2017, Baroul Dolj a dat publicității o prezentare a seminarului de lansare a cursului “Protecția datelor și a drepturilor cu caracter personal”, realizată de către av. Sorin Manafu, participant la programul „HELP in the 28”

Potrivit acestuia, seminarul a debutat cu o scurtă cuvântare din partea lui Nelu Ciobanu, Director adjunct al INM, a Monicăi Livescu, Consilier UNBR și membru al Comisiei Permanente a UNBR și a Evei Pastrana, coordonatorul programului „HELP in the 28”.

Au luat apoi cuvântul av. Ana-Maria Telbis, membru al Comitetului editorial HELP şi tutore national HELP, care a făcut o descriere detaliată cu privire la – Protecţia datelor, standardele Consiliului Europei şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în jurisprudenţa instanţelor române.

Seminarul a continuat cu prezentarea „Evoluţii juridice în materia protecţiei datelor la nivel european şi naţional” susținută de George Grigore, expert în cadrul ANSPDCP.

Totodată, Eva Pastrana, Ana-Maria Telbis și Raluca Bercea au avut o intervenție cu tema „Implementarea cursurilor pentru participanţii români: prezentarea tutorilor şi a rolului acestora, obiective de studiu, criterii de evaluare, adaptarea la dreptul român, aspect practice şi discuţii. Introducere în cursul on-line”.

Seminarul s-a încheiat apoi cu o sesiune de networking.

***

Luni, 16 ianuarie 2017, Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat că la 10 ianuarie 2017 s-a finalizat procedura de înscriere a avocaților la sesiunea de formare e-learning în domeniul protecției datelor și a dreptului la viață privată, organizat de Consiliul Europei în cadrul programului “Human Rights Education for Legal Professionals in the 28” sau “HELP in the 28”.

S-au înscris 84 de avocați.

Lansarea cursului va avea loc în București, la sediul Institutului Național al Magistraturii, la data de 30 ianuarie 2017, printr-o întâlnire la care vor participa magistrați și avocați români care vor opta să parcurgă acest curs e-learning.

Cursul se va desfășura on-line, sub coordonarea unui moderator național desemnat de responsabilii HELP din cadrul Consiliului Europei și va avea o durata de aproximativ 2 luni. Prezenta cursanților la seminarul de lansare este obligatorie. 

La absolvirea cursului, participanților le vor fi remise certificate din partea programului HELP al Consiliului Europei. Cursul a fost inclus în programul de pregătire continua a avocaților, aprobat de organele de conducere a profesiei, Institutul Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților urmând să le elibereze, de asemenea, participanților un atestat în acest sens.

În funcție de posibilitățile tehnico – organizatorice de care dispun Institutul Național al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România –  Institutul Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților se intenționează ca proiectul să fie reluat în luna aprilie 2017.

Prezentarea video a cursului poate fi urmărită aici.

***

Marți, 20 decembrie 2016, Institutul Național al Magistraturii a dat publicității anunțul privind lansarea, împreună cu Uniunea Naționala a Barourilor din România – Institutul Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, a unei sesiuni de formare e-learning în domeniul protecției datelor și a dreptului la viață privată, organizat de Consiliul Europei în cadrul programului HELP 28.

Cei care doresc sa urmeze cursul e-learning privind protecția datelor și a dreptului la viață privată și să participe la evenimentul de lansare a acestuia se pot înscrie pana la data de 10 ianuarie 2017.

Programul “Human Rights Education for Legal Professionals in the 28” sau “HELP in the 28” este cel mai amplu proiect de formare dezvoltat în cadrul Uniunii Europene dedicat judecătorilor, procurorilor și avocaților.

Mai multe detalii despre acest program pot fi găsite aici.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti