Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

CCR pendinte: art. 8 alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 163/2015 privind standardizarea națională
21.12.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Cristina GRIGORAȘ

Secţiuni: C. administrativ, CCR, Drept constitutional, Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ȋn data de 19.12.2016, s-a constituit un nou dosar (3358D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând a fi analizate dispozițiile art. 8 alin. (1), alin. (2) Legea 163/2015 privind standardizarea naţională (cauza Todoran Lucian).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere este Tribunalul Cluj, alegând să nu suspende judecata și precizându-se că abia cu fondul se va putea ataca și decizia instanței de a nu suspenda cauza până la soluționarea excepției de neconstituționalitate. Pârât este Direcția de Sănătate Publică.

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 8 (extras)

(1)Standardele române, standardele europene, standardele internaţionale şi documentele de standardizare europeană şi internaţională, inclusiv proiectele lor, sunt considerate documentaţii ştiinţifice în sensul Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi sunt protejate prin drepturi de autor.
(2)Reproducerea integrală sau parţială şi difuzarea standardelor române, europene şi internaţionale şi a documentelor de standardizare europeană şi internaţională se admit numai dacă există în prealabil acordul scris al organismului naţional de standardizare.


Controlul de constituționalitate se va realiza în raport de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2) din Constituţia României
:

Art. 31: Dreptul la informaţie (extras)

(1)Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2)Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

Cristina Grigoraş (text și selecție)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti