Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Călin Popescu Tăriceanu: Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale
22.12.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 21 decembrie 2016, Senatul a dat publicităţii discursul lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu: „Parlamentul trebuie să îşi asume de asemenea rolul de principal legiuitor.
Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şefi şi nu au mandat imperativ. Parlamentarii răspund doar în faţa românilor. Trebuie ieşit din acea logică a cantităţii, o logică regretabilă, conform căreia parlamentarul este eficient doar dacă propune şi votează cât mai multe legi. Din contră, problema este că avem prea multe legi neclare. Trebuie să realizăm un proces de simplificare a cadrului legislativ.
În al doilea rând, adoptarea legilor este atributul Parlamentului, nu al Guvernului. Sper să nu mai avem situaţii cum sunt cele în care Guvernul modifică în ascuns  şi peste noapte legi esenţiale în orice democraţie, cum a fost cazul Codurilor. Dacă apar aceste situaţii, Parlamentul trebuie să cenzureze Guvernul.
Parlamentul adoptă legile, fie că vorbim despre domeniul economic, social sau cel al justiţiei. Guvernul şi celelalte instituţii ale statului pun în aplicare aceste legi. Este un principiul de bază al democraţiei, pe care am impresia că mulţi l-au scăpat din vedere în ultimii ani.
 
Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
Din păcate, în ultimii ani am constatat că drepturile şi libertăţile cetăţenilor au fost încălcate. Suntem într-un punct în care excepţiile tind să devină un fapt normal, la ordinea zilei. Cred că Parlamentul nu poate să fie spectator la aceste excese.
Este adevărat că în mandatul trecut, de prea multe ori, o mare parte a parlamentarilor au tăcut. De multe ori, din teamă. Acest lucru trebuie să se schimbe. Faptul că avem un nou mandat din partea românilor ne oferă legitimitatea de a acţiona.
 
În acest timp, Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă.
Conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este, de multe ori prin natura rolului pe care şi-l asumă, netransparentă.
Este o vorbă pe care o cunoaşteţi: Puterea corupe, iar puterea absolută, corupe absolut. Am văzut în ultimii ani, cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite.
Trebuie să constat din păcate şi un rol decorativ în ultimii 4 ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are.
Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a activităţii acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor activităţi pe care acestea le desfăşoară. Inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor.
Cred că este momentul ca instituţiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie, în loc să le asculte convorbirile telefonice. Ar fi un semn că România merge pe drumul cel bun.”

:: Întregul discurs

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti