Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ANSPDCP vs. ANAF. Excepție de neconstituționalitate ref. publicarea pe Internet a listei debitorilor cu obligaţii fiscale
23.12.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 16 decembrie 2016, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a ridicat excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 162 din Codul de procedură fiscală, care stabilesc publicarea, pe internet, a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, de către organele fiscale, raportat la prevederile art. 26 din Constituție (dreptul la viață privată), art. 20, art. 53 și art. 148 din Constituție, coroborate cu art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viață privată), art. 16 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (dreptul la protecția datelor personale), art. 1, 7, 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (demnitatea umană, respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal), conform unui comunicat dat publicității de către ANSPDCP în 20 decembrie 2016.

Astfel, art. 162 din Codul de procedură fiscală dispune:

“Publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante
(1) Organele fiscale au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice şi juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
(2) Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei, al căror plafon se stabileşte astfel:
a) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.;
b) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre a consiliului local.
(3) Înainte de publicare, obligaţiile fiscale restante se notifică debitorilor. Obligaţiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor se notifică persoanei în structura căreia acestea funcţionează.
(4) În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii.
(5) Prevederile prezentului articol se aplică şi pentru obligaţiile fiscale stabilite prin titluri de creanţă împotriva cărora contribuabilul a exercitat căile de atac prevăzute de lege, până la soluţionarea căilor de atac, caz în care organul fiscal face menţiuni cu privire la această situaţie. Ori de câte ori contribuabilul obţine suspendarea executării actului administrativ fiscal în condiţiile Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile prevederile alin. (4).“

Excepția de neconstituționalitate a art. 162 din Codul de procedură fiscală a fost ridicată de ANSPDCP în litigiul aflat pe rolul Tribunalului București, declanșat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin care aceasta a contestat procesul verbal de constatare/sancționare din 23.05.2016 al ANSPDCP, ce a aplicat o amendă contravențională în cuantum de 16.000 lei pentru săvârșirea unor fapte de prelucrare nelegală de date personale, în legătură cu publicarea pe internet a listei debitorilor care înregistrau restanțe fiscale.

ANSPDCP a apreciat că dispozițiile art. 162 din Codul de procedură fiscală (prin instituirea obligației de a publica, pe pagina de internet proprie a organelor fiscale, lista debitorilor persoane fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii) sunt de natură să aducă atingere dreptului la viaţă privată, prin restrângerea nejustificată şi disproporţionată a acestui drept.

Conform art. 26 din Constituţia României, autorităţile publice au obligaţia sporită de a garanta dreptul la viaţă privată al persoanelor, statuându-se că “(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.”

Corelat cu această prevedere, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi poate avea loc numai cu respectarea strictă a condițiilor prevăzute de art. 53 din Constituție.

În condițiile în care statul dispune de mijloacele procedurale necesare pentru recuperarea sumelor datorate de contribuabili, ANSPDCP a considerat că măsura publicării listelor debitorilor pe internet nu este proporţională cu situaţia care a determinat-o.

În materia drepturilor personale, cum sunt dreptul la viaţă privată, la propria imagine, la demnitate și la protecția datelor cu caracter personal, regula unanim recunoscută este aceea a garantării şi respectării acestor drepturi, statul având, în acest sens, obligaţii majoritar negative, de abţinere, prin care să fie evitată, pe cât posibil, ingerinţa sa în exerciţiul dreptului sau al libertăţii.

Pe data de 16.12.2016, Tribunalul București a admis cererea ANSPDCP de sesizare a Curții Constituționale a României și a stabilit sesizarea acesteia cu excepția de neconstituționalitate a art. 162 din Codul de procedură fiscală, așa cum a fost formulată de instituție.

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Drept constitutional, Fiscalitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO