Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
2 comentarii

Plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II
23.12.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 decembrie 2016, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II, având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de aceștia și faptul că această activitate era neremunerată, conform unui comunicat al Ministerului.

Noul act normativ prevede că medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire în rezidențiat pot asista medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru și pentru această activitate beneficiază de o indemnizație în cuantum de 140 de lei/gardă.

Această indemnizație se va acorda pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună.

Această măsură se va aplica și medicilor rezidenți începând cu anul III de pregătire în rezidențiat, pentru activitatea prestată în afara progamului de la norma de bază, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organziate două linii de gardă în aceeași specialitate.

În jur de 7.000 de medici rezidenți ar urma să beneficieze de această indemnizație. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanța de Urgență nu a putut fi promovată cu șase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, unde se stipulează că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”. Actul normativ a fost însă finalizat, a obținut toate avizele necesare și poate fi adoptat de noul Guvern.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II”

  1. Andrei-Alexandru Marcu spune:

    Este o măsură absolut necesară şi bine-venită, aşteptată de mulţi ani de către medicii rezidenţi. Totuşi, din comunicatul Ministerului observăm că această problemă va fi rezolvată în parte şi de asemenea că există o contradicţie având în vedere că Ministerul este conştient de „numărul mare de gărzi efectuate de aceștia” dar hotărăşte ca aceste indemnizaţii să se acorde „pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună”. Aşadar, ţinând cont de prevederile constituţionale ce interzic Guvernului să promoveze acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului, pot doar să sper că noul Guvern va remarca această scăpare sau va lua în considerare şi aceste aspecte.

  2. Laura-Cristina DUMITRU spune:

    Inițiativa Guvernului va impulsiona mai mult rezidenții și, cu siguranță, va crește eficiența acestora în actul medical, în măsura în care sunt implicați.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.