Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Evaziune fiscală, constituire a unui grup infracțional organizat. Trimitere în judecată
26.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Evaziune fiscală, constituire a unui grup infracțional organizat. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
E. K. E. și G. R., administratori ai SC Avicola Mihăilești SA cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală (2 fapte),
constituire a unui grup infracțional organizat,
M. M. S., administrator al SC Avicola Mihăilești SA, A. M. A. Z.M. K.E. M. S. R. S. A.E. A. G.S. A.E. K. C. și B. A., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală (2 fapte),
constituire a unui grup infracțional organizat,
SC AVICOLA MIHĂILEȘTI SA cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală (2 fapte),
constituire a unui grup infracțional organizat,
SC CHICKEN CAM SRLSC TOP T MANAGEMENT CONCEPT SRLSC SORIMBA IMPEX SRLSC INTEGRATED MARKETING SERVICES SRLSC AXA FOOD SRLSC PUIȘORII DIN GRĂDINĂ SRLSC SELYN ACCENT SRLSC CRESCĂTOR EXPERT SRLSC CH. CHARL GROUP SRLSC AGROZOOTEHNICA SA VEDEASC TRANSMIN DISTRIBUTIE SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală (2 fapte),
constituire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpații E. K. E., G. R., beneficiind de sprijinul inculpatului M. M. S., au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale a SC Avicola Mihăilești SRL În cadrul societății, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații au stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.
Prin activitățile frauduloase desfășurate, inculpații au adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit.
Anterior, în cursul anului 2009, inculpatul M. M. S. a deținut împreună cu E. K. E. SC Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retraga din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.
În vederea diminuarii drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul M. M. S. a înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar. Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanturile de tranzactionare au fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și SC Avicola Mihăilești SRL, condusă de fostul asociat E. K. E.
Concret, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, inculpatul M. M. S. a apelat, printre alții la inculpatul A. M. A. Z., căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.
Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la O.N.R.C., deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți. Dintre societățile care au fost interpuse în lanțurile de tranzacționare de produse având ca beneficiar SC Avicola Mihăilești SRL, au fost înființate în această modalitate și cu scopul diminuării obligațiilor fiscale următoarele societăți comerciale: SC Top T Management Concept SRL, SC Integrated Marketing Services SRL, SC Sorimba Impex SRL, SC Selyn Accent SRL și SC Transmin Distribuție SRL.
În același scop, inculpatul A. M. A. Z. a apelat la doi dintre apropiații săi, inculpații K. M. și E. M. S. R. A. care au acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator în cadrul a două dintre societățile comerciale tip fantomă, respectiv SC Integrated Marketing Services SRL și SC Top T Management SRL, în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 și 1000 de euro pe toata durata de funcționare a societății în care participau.
După plecarea din firmă a inculpatului M. M. S., inculpatul E. E. K. a decis să se asocieze cu inculpatul G. R., împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat.
În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care sa fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului M. M. S. și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: E. G., B. A. și S. A.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpaților G. R., M. M. S., E. K. C., E. K. E., E. A. G., SC Avicola Mihăilești SRL și SC Agrozootehnica SA VEDEA.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curții de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LuciuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.