Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Argeș. Condițiile de învestire cu formulă executorie a contractului de cesiune


29 decembrie 2016 | Valeria BĂLĂNEL
Secţiuni: Content, Drept civil, Executare silită, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Tribunalul Argeș a hotărât că cesiunea de creanță trebuie să fie supus analizei judecătorului în ceea ce privește întinderea creanței pretinse, pe calea unei acțiuni de drept comun, debitorul cedat având, la rândul său, posibilitatea invocării unor apărări (precum inopozabilitatea cesiunii de creanță), aspecte care privesc fondul dreptului, abia, ulterior obținerii unui titlu executoriu, cesionarul creditor putându-se adresa executorului judecătoresc în vederea executării silite. Pentru a reprezenta titlu executoriu, contractul de cesiune trebuia să ateste o creanță certă, lichidă și exigibilă față de debitorul cedat, învestirea cu formulă executorie a acestui înscris putând fi admisă doar în contextul în care înscrisul dedus judecății întrunea toate condițiile prevăzute de lege pentru a avea caracter executoriu (art. 641 alin. 3 și art. 663 NCPC), ceea ce nu este cazul. În cauză, cesionarul nu a urmat această procedură, ci a solicitat direct declanșarea executării silite în baza contractului de cesiune care, fiind un act autentic, are caracterul de titlu executoriu, în sensul art. 639 NCPC, doar în ceea ce privește plata prețului între părți, iar nu și în ceea ce privește suma ce se solicită debitorului cedat, care nu reprezintă o creanță certă, lichidă și exigibilă. Astfel, nefiind vorba despre o creanță certă, lichidă și exigibilă, în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive de obligare la plată a debitorului, contractele de lucrări neavând caracter de titlu executoriu, în mod greșit, a fost admisă cererea de învestire cu formulă executorie a contractului de cesiune și, tot în mod greșit, a fost pornită și executarea silită în baza acestui înscris.(Decizia civilă nr.146/2016 din data de 19 ianuarie 2016 pronunțată de Secția civilă a Tribunalului Argeș având ca obiect contestație la executare, suspendare executare)

Valeria Bălănel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro