Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Fiscalitate Opinii SELECTED

Responsabil, răspunzător şi receptiv în sistemul globalizării

30 decembrie 2016 | Daniel UDRESCU
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

Copilăria mea includea ţurca, oina (precursorul baseball-ului), raţele şi vânătorii, fotbal de dimineaţă până seara, ştrand toată vara, hoinăreală de la cireşe la mere, cutreierând zona de case din Dămăroaia, plimbări prin Pajura de la un capăt la altul, contactul cu Vestul via standurile de la expoziţie, iar, mai târziu, strângeri de mână şi plimbări prin Herăstrău. De la 7 ani am avut cheia la gât şi luam decizii pe cont propriu. Am învăţat afacerile de la tatăl meu, dentist cu sacoşa, oferind o necesitate, celor ce nu puteau merge la policlinică. Cutreieram sate, oraşe, fiind mâna lui dreaptă, învăţând cum să încasez puţin câte puţin până când clientul cel mai rău plătea tot. De la unchiul meu am învăţat aprovizionarea şi vânzarea la târg. Mergeam cu el să se aprovizioneze prin Bucureşti, prin cele mai întunecate coclauri unde antreprenorii înfruntau sistemul poliţienesc ceauşist, apoi vara mergeam la târguri unde îşi vindea marfa. De la mama am învățat contabilitatea, dar şi aprovizionarea şi necesitatea să-ţi hrăneşti familia. Am stat la cozi, am făcut piaţa.

Globalizarea am înţeles-o când părinţii au emigrat în America. Am trăit sub două sisteme, cel ceauşist şi cel capitalist. Apoi am cutreierat lumea, am văzut sistemele economice din 48 de ţări. Am un regret că nu am văzut Rusia. Am analizat şi eficienţa asiatică, şi cultura noilor lumi, şi islamul şi Africa. Cel mai mult mi-a plăcut Europa, dar şi mai mult ţara mea, mai ales pentru valorile pe care le are în multitudinea de non-valori. Acum văd la orizont un alt sistem, cel socialist de control al individului.

Oamenii sunt în căutarea unui model nou, care să le rezolve cerinţele imediate. Foarte rar avem strategişti sau vizionari peste generaţii. Tot timpul reacţionăm la stimulii imediaţi fără să vedem imaginea de ansamblu. Oamenii căută un alt fel de conducere în afaceri, dar și de guvernare. De regulă, caută eficientizarea în tăierea de costuri generate, de regulă, de birocraţie. Foarte rar, adăugarea de valoare este implementată ca măsură de creştere, apoi birocraţia este implementată ca măsură de creştere, apoi birocraţia o distruge şi îi stabileşte politici, până când din nou se trece la tăieri de costuri.

Avem nevoie de o conducere care să planifice, un fel de cincinal din vremea copilăriei, dar ceva mai mult decât a fi receptiv la stimuli. Avem nevoie de un lider mai responsabil. Ca exemplu, mă gândesc că satul, comuna şi oraşul sunt depăşite ca structură organizatorică. Putem să le păstrăm social, dar economic trebuie să migrăm la zone metro de la 75.000 de oameni în sus, cu eficientizare la nivel de structuri locale.

Prima mare problemă a antreprenoriatului este recunoașterea inegalității ca rezultat al lipsei de distribuție echilibrată. România are bogăţie pentru cel puţin jumătate de miliard de oameni. Şi totuşi, românii productivi, cei între 18 şi 50 de ani, în jur de 6 milioane, produc pe alte meleaguri. Modelul de a împărți averea dintr-un teritoriu ţine de omogenitate, ţel și acordarea unei priorităţi binelui colectiv. Acesta este sistemul pe care îl văd la orizont, chiar dacă nu sunt de acord cu el, pentru că distruge tocmai sistemul antreprenorial. Un fel evreiesc de cabuz colectiv cu bunăstarea cetățenilor peste câștigul individual. Adăugarea de valoare individuală la valoarea colectivului se bazează pe conceptul de egalitate, ce asigură un nivel mai ridicat de coeziune socială și o societate funcțională. Problema este că avem lacune individuale de valori. Religia nu ne mai leagă, ci 27 de ani de tranziţie ne-au distrus valorile naţionale, părinţii plecaţi au lăsat un vid de ură şi revoltă copiilor lăsaţi acasă. Adăugarea de valoare lărgeşte baza într-o societate cu rezultate economice pe termen lung.

Trecerea de la sistemul ceauşist la tranziţia către capitalism are nevoie de un set de valori sociale ce trebuie redescoperit. Distrugerea valorilor economice construite de Ceauşescu pe spinarea românilor a fost amplificată de anii de suferinţă. România şi-a decapitalizat valoarea sistemului pentru că o serie de oportunişti din afara ţării au speculat, atacat şi distrus baza pe care România o avea. Oportuniştii din interior au completat răul din exterior.  Pentru renaşterea unei baze puternice este necesar ca programele guvernamentale, împreună cu interesele private să exploreze strategii pe termen lung pentru a ghida schimbările în curs de desfășurare. România mai are sub 18 milioane de locuitori din care în jur de 5-6 milioane sunt productivi. Este foarte puţin. Politicile sociale trebuie regândite pe sisteme de reconversie economică, cercetare și educație. Cerinţele clasice, hrană, îmbrăcăminte şi locuinţe trebuie canalizate pe un nivel ridicat de cultură tehnologică, cu acces la tehnologie. Individul trebuie protejat, drept pentru care strategia de dezvoltate trebuie îndreptată către concepte de muncă, cercetare cu aplicaţii pentru secolul următor. Ca economist, mă gândesc în termeni monetari de conversie a veniturilor.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Un exemplu de domeniu ce necesită reinventare este cel medical. Medicina a înglobat în tratamente şi operaţii, tehnologii noi. Aş spune că viitorul medicinii îl reprezintă nu chirurgii de excepţie, ci tehnologia de excepţie operată de un tehnician, prin care individul să aibă acces la diferite aparaturi complementare medicului, la cunoştinţe chimice, naturiste, aure orientale ale câmpurilor de energie. Ca rezultat, o ramură de cercetare pe care o societate îndreptată către individ o poate dezvolta este medicina cu tratament individual, un program de dezvoltare multidisciplinară, cu facultăţile de medicină, întrepătrunse, cu chimia moleculară de analiză a echilibrelor sistemelor şi organelor, combinate cu ingineria moleculară, dar şi tehnologia noninvazivă ce păstrează echilibrul individual.  Medicina viitorului va fi una computerizată individual cu menţinerea unui echilibru chimic de reacţie la influenţele înconjurătoare.

Copiii ne demonstrează cum evoluăm. La Cantemir Vodă, directorul mi-a prezentat un model de învăţământ interactiv care mi-a arătat viitorul. Nu ce învăţăm are relevanţă, ci modul în care învăţăm să accesăm informaţia ce ne este utilă va avea relevanţă. Internetul mi-a schimbat radical meseria, lucrările mele profesionale fiind 70% cercetare online, 2% talent şi restul muncă şi pregătire. Am văzut copiii mei cum folosesc tehnologia, ca şi cum s-ar fi născut cu ea, la fel poate cum România a sărit tehnologic peste America la vitezele pentru internet.

Ca economist, mă gândesc la mine ca individ. M-am luptat cu boli grele şi am atins puncte critice ce au declanşat schimbări masive. Nu am avut o educaţie medicală corespunzătoare, dar ca auditor am putut să observ răspunsul organismului la diverşi stimuli, revenind la echilibru chimic ce naşte prevenţie şi lecuieşte chiar şi cele mai cumplite boli. La fel, sistemul nostru economic trebuie transformat să răspundă cerinţelor sociale în moduri care încă nu au fost imaginate sau descoperite. Am văzut telefonia mobilă şi impactul pe care l-a adus în societate, transformând societatea într-una informatică, cu viteză rapidă de decizie. Ce făceam înainte de telefonia mobilă, astăzi efectuez la nivel de multiplu de zece. Ne îndreptăm către o mişcare socială nouă, una a eficienţei. Suntem la punctul de dincolo de echilibru planetar, trebuie să eficientizăm consumul, producţia cu cerinţele unei noi societăţi. Deja banii sunt daţi ca dispăruţi, cardurile cu sume de debit şi credit le-au luat locul. Noua eră va fi una a echilibrului, a transparenţei îmbrăcată în schimbarea unor drepturi. Am trecut de la o societate bazată pe crime şi război, la una bazată pe educaţie, pe tehnologie. Pregătirile perioadei de tranziţie ne îndreaptă către o societate dezvoltatoare de aptitudini, de talente înnăscute într-o mare de informaţii, unde netul ne ajută să navigăm pentru a accesa nivelul următor.  Construim un nou mediu. Avem oraşe inteligente, senzori şi camere peste tot. Viitorul trebuie modelat în funcţie de oportunităţi, iar acestea sunt clădite pe unităţi de timp investit pentru cercetare, educaţie şi sănătate.

Ne aflăm în pragul unei administraţii noi. Mă gândesc în ce măsură să fac uz de unele dintre strategiile fiscale ale erei Dragnea, încerc să planific consilierea clienților fiscali în sezonul de impozitare viitor, gata pentru schimbări. Permanenţa Codului fiscal înseamnă implementarea legilor fiscale Dragnea. Planul PSD s-ar putea schimba cu siguranță anul viitor, dar formulele fiscale permanente ar trebui să fie valabile în 2017 – răspuns la stimuli.

Strategiile de planificare fiscală se referă la tratamentul PFA, tratamentul pentru dezvoltatorii imobiliari ce modifică impozitul pe venituri de 3% cu impozitul pe profit de 16%, includerea procentului de sănătate ce va afecta cu cei 5,5% tranzacţiile imobiliare, şi veniturile din dividende. Dacă se menţionează nivelul de zero TVA la tranzacţiile imobiliare sub 450.000 lei, atunci măsura va da un avânt de 20-30% afacerilor, ceea ce pe termen mediu va compensa reducerile în impozite.

Programul PSD vorbeşte de o adevărată revoluţie a capitatului românesc, microîntreprinderile cu impozitare minimă având un nou plafon, cel de 500.000 euro şi un nivel de dividende zero.

Consider că poate cea mai mare schimbare de care are nevoie România este defeudalizarea MFP şi ANAF.  Guvernarea Dragnea are nevoie de un plan de credibilizare a structurilor fiscale. Poate este greu de digerat, dar respectul cetăţeanului pentru fisc este alarmant de mic, tocmai pentru că sistemul feudal nu are respect pentru cetăţean. Popriri în sistem mafiot, plata unor amenzi şi de 3 ori, dobânzi şi penalităţi aplicate pe 5 ani în spate, fără nici o comunicare prealabilă, au dus la deteriorarea încrederii în sistemul fiscal. De regulă, cetăţeanul plăteşte tot ce este informat. Dar hiba este că fiscul nu ştie să informeze, nu vrea şi măsurile lui sunt represive. Mai mult, justiţia nu ajută, ci sprijină un fisc mafiot, interesul statului în contenciosul fiscal fiind apărat nu de avocat/consilierul juridic, ci de însăşi instanţă.

PSD-iştii au propus planuri de reformă fiscală. Avertizez că schimbarea cea mai importantă este defeudalizarea sistemului fiscal şi aducerea lui în secolul 21 pentru a merge mai departe. Este important să se recunoască faptul că nu se știe ce se va întâmpla cu planul PSD, noua administraţie urmând o direcție și unele orientări generale cu privire la ce direcție lucrurile pot merge în 2017 și 2020. Noi știm cu certitudine care sunt regulile astăzi. Există unele elemente de planificare, dar ele se concentrează pe stimuli imediaţi şi nu au un termen mediu şi lung.

Există un anumit tip de planificare generic pentru 2017, care spune că, dacă TVA scade la 19%, ar trebui să accelereze dezvoltarea economică. O va face, dar nu imediat. Dar există mai multe exemple în cazul în care nu este probabil cazul, și ar trebui să facă exact opusul, și cred că acest lucru este unul dintre ele.

Contribuabilii și practicienii fiscali pot face în continuare planificarea în jurul valorii TVA, deși impozitul pe bunuri ar putea fi eliminat în cazul în care are loc reforma fiscală, de tratament al consumului. Avem nevoie de încredere pentru a a proteja generațiile viitoare și de a crea o armonie de familie. Există motive întemeiate care nu sunt motive fiscale. Acele lucruri încă mai sunt elemente care au sens și există încă multă planificare, care se poate face în imobiliare și de transfer de avere, zona care nu necesită plata taxelor.”

Tipurile tradiționale de strategii de planificare sunt utile pentru viitorul apropiat, într-un context internaţional stabil. Este posibil ca să vedem mai multă convergenţă mondială, pentru a putea eficientiza global. Toate însă pleacă de la individ, la familie în sus. Evident, în noul sistem ce apare la orizont vom fi în măsură să vedem ce se pune în aplicare în planificarea în temeiul acestor norme.

La Mulţi Ani şi un An Nou fericit!

Daniel Udrescu

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale