Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti

Eugen Hurubă: Dobânzile sau penalitățile sunt chestiuni contractuale


31 decembrie 2016 | Ştefan PREPELIŢĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Exec. conf. univ. dr. Eugen Hurubă, Director Revista Română de Executare Silită, s-a referit în cadrul dezbaterii ”Moș Nicolae ne aduce noi titluri executorii”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la ce anume constituie titlu executoriu: factura sau şi dobânzile şi penalităţile, în lumina Legii nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

Eugen Hurubă: „Cred că se prezumă că fiecare consumator trebuie să știe că la data de 15 factura trebuie să fie emisă și, din acel moment, este dator să o urmărească. Acum, într-adevăr, încercăm să tehnicizăm foarte mult chestiunea emiterii facturilor, comunicării lor, încercăm să creem aparența că toți consumatorii din țară sunt beneficiari ai utilităților on-line, pot să-și primească facturile prin e-mail și așa mai departe. La fel cum începeam dezbaterea aceasta, când îmi puneam mari întrebări: „Cine este de fapt beneficiarul cadourilor aduse de către Moș Nicolae?’’. Cred că ne îndepărtăm foarte mult de la a găsi adevăratul beneficiar, cu cât analizăm mai mult dispozițiile legale. În schimb, cred că aș putea să găsesc – tot în scopul de a analiza legea din perspectiva producerii de efecte juridice – și o utilitate art. 11.  Alin. (6) indice 1 din art. 42 se referă la calitatea de titlu executoriu a facturii, nu și pentru dobânzi sau penalități. Pentru că dobânzile sau penalitățile sunt chestiuni contractuale. Dacă încercăm să analizăm textul de la alin. (11), acesta se referă, în principal, sau, mai ales, la penalități. Adică, dacă sumele datorate, inclusiv penalitățile, nu au fost achitate, are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanță. Altfel spus, nu știu dacă executorul judecătoresc ar avea un temei suficient, în baza simplei facturi, să calculeze și penalități.”

Ștefan Prepeliţă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică