Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Eugen Hurubă: Dobânzile sau penalitățile sunt chestiuni contractuale
31.12.2016 | Ştefan PREPELIŢĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Exec. conf. univ. dr. Eugen Hurubă, Director Revista Română de Executare Silită, s-a referit în cadrul dezbaterii ”Moș Nicolae ne aduce noi titluri executorii”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la ce anume constituie titlu executoriu: factura sau şi dobânzile şi penalităţile, în lumina Legii nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

Eugen Hurubă: „Cred că se prezumă că fiecare consumator trebuie să știe că la data de 15 factura trebuie să fie emisă și, din acel moment, este dator să o urmărească. Acum, într-adevăr, încercăm să tehnicizăm foarte mult chestiunea emiterii facturilor, comunicării lor, încercăm să creem aparența că toți consumatorii din țară sunt beneficiari ai utilităților on-line, pot să-și primească facturile prin e-mail și așa mai departe. La fel cum începeam dezbaterea aceasta, când îmi puneam mari întrebări: „Cine este de fapt beneficiarul cadourilor aduse de către Moș Nicolae?’’. Cred că ne îndepărtăm foarte mult de la a găsi adevăratul beneficiar, cu cât analizăm mai mult dispozițiile legale. În schimb, cred că aș putea să găsesc – tot în scopul de a analiza legea din perspectiva producerii de efecte juridice – și o utilitate art. 11.  Alin. (6) indice 1 din art. 42 se referă la calitatea de titlu executoriu a facturii, nu și pentru dobânzi sau penalități. Pentru că dobânzile sau penalitățile sunt chestiuni contractuale. Dacă încercăm să analizăm textul de la alin. (11), acesta se referă, în principal, sau, mai ales, la penalități. Adică, dacă sumele datorate, inclusiv penalitățile, nu au fost achitate, are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanță. Altfel spus, nu știu dacă executorul judecătoresc ar avea un temei suficient, în baza simplei facturi, să calculeze și penalități.”

Ștefan Prepeliţă

Secţiuni: Content, Drept civil, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO