BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
VLAD CENUSE & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 ref. registrul de publicitate imobiliară

03.01.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
Abonare newsletter
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

În data de 06.04.2016 şi, respectiv 23.12.2016 s-au constituit două noi dosare (409D/2016 şi 3475D/2016) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 (cauzele Caileanu Corneliu şi Moraru Claudiu Ionuț).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acestea sunt primele dosare în care dispoziţiile art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţele de trimitere sunt Judecătoria Iaşi şi, respectiv Judecătoria Craiova. Judecătoria Craiova, în primă instanță, a respins la același termen acțiunea introdusă de autorul excepției. Judecătoria Iași, de asemenea, în primă instanță, a respins acțiunea introdusă de autorul excepției.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 51 (extras)

(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.

Dispozițiile în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate cu privire la excepția trimisă de Judecătoria Iași sunt: art. 73, art. 16 alin. 1 art. 21, art. 44 alin. 1 si 2, art. 53, art. 52, art. 126 alin. 6 din Constituţie.

Pe portalul Judecătoriei Craiova (spre deosebire de portalul Judecătoriei Iași) nu se precizează în raport de ce dispoziții din Constituție se va realiza controlul de constituționalitate. De asemenea, o astfel de precizare lipsește și de pe portalul Curții Constituționale a României. (s.n – M. M. -B.)

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week