Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la reducerea dobânzii datorate de către o autoritate fiscală. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
01.03.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

01 martie 2018: Curtea declară:

Articolul 183 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretat, în lumina principiului neutralității fiscale, în sensul că se opune reducerii cuantumului dobânzilor datorate în mod normal în temeiul dreptului național la un excedent de taxă pe valoarea adăugată care nu a fost rambursat în termen, pentru motive legate de împrejurări care nu pot fi imputate persoanei impozabile, precum ponderea cuantumului acestor dobânzi în raport cu cuantumul excedentului de taxă pe valoarea adăugată, durata și cauzele nerambursării și pierderile suferite efectiv de persoana impozabilă. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

3 ianuarie 2017: Judecătorul suprem specializat în contencios administrativ din Lituania se întreabă cu privire la reducerea dobânzilor datorate de către o autoritate fiscală (C-387/16 Nidera)

Situația de fapt:
1. fiscalitate, taxă pe valoare adăugată
2. reducerea dobânzii datorate în mod normal
3. reducerea este dispusă în temeiul legislației naționale privind plata TVA-ului plătit în plus (ca excedent) care nu a fost rambursat (compensat) la termen
4. la această reducere sunt luate considerare alte împrejurări decât cele rezultate din acțiunile persoanei impozabile, precum:
4.1. raportul dintre dobândă și cuantumul sumei plătite în plus și nerambursate la termen,
4.2. perioada în care suma plătită în plus nu a fost rambursată și motivele care stau la baza unei astfel de nerambursări
4.3. pierderile suferite efectiv de persoana impozabilă
5. necesitatea de a afla dacă dreptul UE s-ar opune unei astfel de legislații.

Dispoziții incidente: articolul 183 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată citit în lumina principiului neutralității fiscale

Articolul 183

Atunci când, pentru o anumită perioadă fiscală, valoarea deducerilor depășește valoarea TVA datorate, statele membre pot fie efectua o rambursare, fie reporta excedentul în perioada următoare, în condițiile pe care le stabilesc.
Cu toate acestea, statele membre pot refuza rambursarea sau reportarea în cazul în care valoarea excedentului este nesemnificativă.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti