Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, folosire a instrumentelor false, abuz în serviciu, uz de fals, folosire sau prezentare de documente ori declarații false. Trimitere în judecată


3 ianuarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Cluj. Luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, folosire a instrumentelor false, abuz în serviciu, uz de fals, folosire sau prezentare de documente ori declarații false. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1174/VIII/3 din 9 septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
O. O. I., secretar al primăriei comunei Iara, județul Cluj, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
luare de mită;
folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
fals intelectual în formă continuată;
folosire a instrumentelor false în formă continuată;
– participație improprie la comiterea infracțiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată;
S. V. C., consilier A.P.I.A., la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;
T. M. E., consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Iara, județul Cluj, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
– instigare la fals intelectual în formă continuată;
– instigare la folosire a instrumentelor false în formă continuată;
– participație improprie la uz de fals;
fals în înscrisuri sub semnătură privată;
T. V., casieră în cadrul primăriei comunei Iara, județul Cluj, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
– complicitate la fals intelectual;
fals material în înscrisuri oficiale;
M. R. M., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri;
P. M. A., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
fals material în înscrisuri oficiale;
– complicitate la fals intelectual în formă continuată;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2014, inculpatul O. O. I., în calitate de secretar al primăriei comunei Iara, județul Cluj, a semnat, a întocmit și a pus la dispoziție documente ce conțin date nereale referitoare la arendarea mai multor suprafețe de pășune inculpaților T. M. E., P. M. A., M. R. M. și altor persoane fizice, documente ce au fost folosite de aceștia pentru obținerea de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a sumei totale de 893.187,01 lei.
Concret, inculpatul O. O. I. a falsificat mai multe contracte de arendă încheiate între diferite persoane, prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara și a consemnat date nereale în cazul adeverințelor „emise” de Primăria comunei Iara și a contractelor de arendă, prin aplicarea ”vizei de înregistrare” pe contractele de arendare (semnătură și ștampilă), semnarea în calitate de secretar al UAT Iara și/sau aplicarea ștampilei Consiliului local Iara pe adeverințele emise de primărie.
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, inculpatul O. O. I. a determinat, cu intenție, una sau mai multe persoane să falsifice, fără vinovăție, ștampila cu amprenta „Primar – județul Cluj – Comuna Iara” și cea cu amprenta semnăturii primarului comunei Iara.
În demersul său infracțional, inculpatul O. O. I. a beneficiat și de ajutorul inculpatului S. V. C., care, în calitate de consilier A.P.I.A., în perioada 2013-2014, a primit cererile unice de plată pe suprafață și anexele la cereri, fără a fi semnate de titulari, le-a completat și le-a înregistrat la A.P.I.A. – Centrul local Turda.
Totodată, în săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, inculpatul O. O. I. a mai fost ajutat și de T. V., M. R. M. și P. M. A.
Ulterior virării sumelor de bani către beneficiarii fondurilor europene, inculpatul O. O. I. a primit de la aceștia o parte sumele de bani încasate de la A.P.I.A.
În cursul lunii mai 2014, inculpatul O. O. I. a pretins și primit în două tranșe de la două persoane, suma totală de 37.200 lei, în scopul îndeplinirii unor acte contrare atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru întocmirea și punerea la dispoziția acestora a unor documente false ce urmau să fie utilizate de cele două persoane pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În perioada 2008-2012, inculpatul T. M. E., a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, documente în baza cărora a primit de la APIA suma totală de 889.711,13 lei.
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul T. M. E. a întreprins următoarele activități:
– l-a instigat pe inculpatul O. O. I. să consemneze date nereale (prin semnarea și/sau ștampilarea acestora cu ștampila Consiliului local Iara și prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara), pe mai multe documente încheiate de Comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Iara,
– a determinat un inginer topograf, care a acționat fără vinovăție, să intabuleze suprafața de teren de 103.200 mp, aflată în proprietatea inculpatului T. M. E.
– a falsificat un document care a fost utilizat de acesta în cazul cererii unice de plată pe suprafață pe anul 2012 înregistrată la APIA Centrul Județean Cluj.
În perioada 2009-2013, inculpata T. V., în calitate de casieră în cadrul primăriei comunei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de soțul acesteia, inculpatul T. M. E. în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

În perioada 2013-2014, inculpatul P. M. A., a semnat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente întocmite în fals, în vederea obținerii pe nedrept fonduri europene, în baza cărora a primit de la A.P.I.A. suma totală de 54.590,16 lei.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile aparținând inculpaților O. O. I., S. V. C. și T. M. E., precum și asupra unui autoturism de lux deținut de inculpata M. R. M.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro