DNA-Bacău. Luare de mită, dare de mită, fals intelectual. Trimitere în judecată
4 ianuarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

DNA-Bacău. Luare de mită, dare de mită, fals intelectual. Trimitere în judecată.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1350/VIII/3 din 10 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a 66 de inculpați, dintre care:
în stare de arest preventiv, a inculpaților:
A. V., comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),
C. I., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (49 acte materiale),
– fals intelectual în formă continuată, (4 acte materiale),
G. M. L., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (52 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),
– fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale),
M. B. E., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),
C. D. L., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (23 acte materiale),
– fals intelectual (2 acte materiale),
N. C., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (31 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),
B. I. A., la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (18 acte materiale),
– fals intelectual (4 acte materiale),
sub control judiciar a inculpaților:
G. I. A., I. B. I., M. M. I., P. I., C. V. L. și Z. A. O., la data faptelor agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (în total 18 acte materiale),
și în stare de libertate a 53 de inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (116 acte materiale).
În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpați în perioada menționată este de 12.980 lei și 40 euro.
Inculpații C. I., G. M. L., C. V. L. și B. I. A. au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decât cea real constatată.
În datele de 25 și 29 aprilie 2016, inculpații G. M. L. și N. C. au promis şi remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită, de la conducătorii auto verificați, inculpatului A. V., în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani ridicate de la locuințele inculpaților A. V. (245 euro) și C. I. (1.800 lei și 530 euro), în vederea asigurării confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Față de inculpatul B. N. C., procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro