Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Actele emise de primărie – posibilă bază a unei cereri de revizuire?
05.01.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în situația unor documente emise de comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar în procedura de soluţionare a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate pe care părţile interesate au promovat-o în temeiul acestor acte normative, nu se poate reține, ca motiv de recurs, art. 322 pct. 5 vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 pct. 5 noul Cod de procedură civilă), dacă actele nu au fost depuse la dosar, deși existau. Înscrisurile nu îndeplinesc condiția să fi fost necunoscute pentru instanță sau părți din cauza uneia dintre ele sau din pricina forței majore. De asemenea, înscrisurile nu au fost ascunse de emitent, Primăria Brașov, ci au fost comunicate în mod necorespunzător mandatarilor autorului comun al recurenților. Așadar, înscrisurile invocate au existat în momentul judecării procesului terminat prin hotărârea atacată, în cuprinsul căreia s-au reţinut aspecte legate de soluţia administrativă ce urma a fi dată în baza legilor fondului funciar. Recurenţii aveau posibilitatea să solicite instanţei de judecată să emită adresă către instituţiile abilitate în vederea eliberării acestora ori să solicite instanţei să oblige Comisia Locală Braşov de Aplicare a Legilor Fondului Funciar să depună la dosar aceste înscrisuri dacă se aflau în posesia sa, astfel încât puteau fi cunoscute de părţi cu minime diligenţe. Mai mult, instanța a reținut că documentele nu erau hotărâtoare pentru modul de soluționare a cauzei. Prin urmare, motivul de revizuire nu poate fi reținut. (Decizia nr. 611 din 17 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti