Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE a acuzat rețeaua de socializare Facebook ca i-a furnizat informații înselătoare în timpul preluării serviciului de mesagerie WhatsApp


20 decembrie 2016 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Marți, 20 decembrie 2016, Comisia Europeană a acuzat rețeaua de socializare Facebook ca i-a furnizat informații înselătoare în timpul preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, ceea ce deschide calea unei posibile amenzi de până la 1% din cifra sa de afaceri, potrivit europa.eu.

Margrethe Vestager, comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene: „Companiile sunt obligate să ofere informații corecte Comisiei în cursul investigațiilor de fuziune. Acestea trebuie să ia în serios această obligație. Examinarea noastră în timp util și eficace a fuziunilor depinde de acuratețea informațiilor furnizate de către companiile implicate. În acest caz, opinia preliminară a Comisiei este că Facebook ne-a dat informații incorecte sau care induc în eroare cursul anchetei în achiziționarea WhatsApp. Facebook are acum posibilitatea de a răspunde.”

Disputa vizează o modificare a politicii de confidențialitate a WhatsApp adoptată în luna august, conform careia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mamă Facebook, ceea ce a declanșat o serie de investigații din partea mai multor agenții de protecție a datelor din UE.

Comisia subliniază că în notificarea cu privire la achizitia WhatsApp, Facebook a dat asigurări ca nu va putea asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii.

Facebook are timp până la data de 31 ianuarie 2017 să răspunda notificării. Dacă aceste îngrijorări se vor confirma, Comisia ar putea amenda grupul american cu o suma echivalentă cu pana la 1% din cifra sa de afaceri, care în 2015 s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari.

Trimiterea unei comunicări privind obiecțiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigației.

O comunicare a obiecțiilor este un pas oficial în cadrul unei investigații, prin care Comisia informează societățile în cauză, în scris, cu privire la obiecțiunile formulate împotriva lor. Companiile pot examina documentele din dosarul Comisiei, pot răspunde în scris și pot să solicite o audiere în cadrul căreia să prezinte observații cu privire la cazul reprezentanților Comisiei și autorităților naționale de concurență.

Nu există nici un termen legal pentru Comisie să finalizeze astfel de anchete. Durata lor depinde de o serie de factori, inclusiv complexitatea cazului, în măsura în care societățile în cauză decid să coopereze cu Comisia și să-și exercite dreptul la apărare.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro