Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Mandatul între soți
13.01.2017 | Ioana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Stoica

Ioana Stoica

1. REGLEMENTARE

Un sot il poate mandata pe celalalt sot in vederea exercitarii drepturilor pe care acesta le detine, conform regimului matrimonial.

Unul dintre soti il poate mandata pe celalalt in vederea exercitarii drepturilor sale, fie ca discutam de acte juridice referitoare la bunurile comune, pentru care este necesar consimtamantul celuilalt sot, fie ca este vorba despre perfectarea unor acte juridice vizand bunurile proprii.

In ipoteza in care actul juridic ce urmeaza a fi perfectat vizeaza bunuri comune, sotul mandatar actioneaza in numele si pe seama sotului sau mandantului, dar si in nume propriu.

Asadar, exista un mandat cu interes comun.

Cand actul juridic ce urmeaza a fi incheiat are ca obiect bunuri proprii, sotul mandatar actioneaza in vederea protejarii intereselor sotului mandant.

Un sot il poate reprezenta pe celalalt, in virtutea unui contract de mandat, iar, in absenta acestuia, reprezentarea nu poate avea loc.

Reprezentarea isi are izvorul in manifestarea de vointa expresa a celuilalt sot, mandatul tacit reciproc nu mai functioneaza ca prezumtie legala.

In raporturile dintre soti sunt incidente dispozitiile privind contractul de mandat cu reprezentare.

2. NOTIUNE

In conformitate cu articolul 2009 din Codul civil, mandatul conventional intre soti a fost definit in literatura de specialitate ca fiind contractul in virtutea caruia un sot incheie un act juridic ori mai multe acte juridice, pe seama celuilalt sot, cu respectarea regimului matrimonial ales.

Contractul de mandat poate imbraca forma verbala ori forma scrisa, cu respectarea regulilor referitoare la simetria actelor juridice, cu precizarea ca mandatul dat pentru un act trebuie sa imbrace forma aplicabila actului, sub sanctiunea aplicabila actului insusi.

Mandatul este unul gratuit, insa poate fi si unul cu titlu oneros, in functie de relatiile sociale ce urmeaza a fi reglementate.

Revocarea contractului de mandat poate interveni oricand, in absenta unor clauze contradictorii, mandatul inceteaza in termen de trei ani de la data incheierii lui, conform articolului 2015 din Codul civil.

Mandatul trebuie sa existe la data incheierii actului juridic, iar mandatarul trebuie sa incheie actele in limita mandatului.

In ipoteza in care acesta a actionat cu depasirea limitelor mandatului ori cu rea-credinta, acesta raspunde pentru prejudiciile aduse tertului contractant, care a fost de buna-credinta, in conformitate cu articolul 1310 din Codul civil.

In cazul sotilor aflati sub regimul matrimonial de bunuri, legal sau conventional, actul incheiat fara consimtamantul celuilalt sot este anulabil, efectele nulitatii nu se rasfrang asupra tertului de buna-credinta care a depus diligente pentru a se informa despre obiectul contractului, caz in care nu se poate solicita anularea actului, ci doar daune-interese (articolele 347, 345 din Codul civil).

3. INTINDEREA MANDATULUI CONVENTIONAL INTRE SOTI

Pentru a putea incheia acte de instrainare sau grevare, tranzactii ori compromisuri, pentru a promova actiuni civile, trebuie sa existe un mandat expres, care se intinde asupra tuturor actelor necesare executarii, fiind clauze contractuale, in acest sens.

Contractul de mandat il autorizeaza pe unul dintre soti sa efectueze doar acte de administrare sau conservare, in functie de regimul matrimonial perfectat.

4. OBLIGATIILE MANDANTULUI

Sotul mandant este obligat sa puna la dispozitia mandatarului toate mijloacele necesare executarii mandatului conventional.

Sotul mandant va fi obligat sa restituie sumele de bani investite de sotul mandatar in executarea mandatului conventional si dobanzi, calculate de la data efectuarii cheltuielilor.

In vederea garantarii tuturor creantelor impotriva sotului mandant, sotul mandatar are un drept de retentie asupra bunurilor primite cu ocazia incheierii mandatului.

Sotul mandant este dator sa procedeze la indepartarea prejudiciului cauzat, in situatia in care prejudiciul nu provine din culpa mandatarului.

Daca mandatul este unul oneros, sotul mandant are obligatia de a plati remuneratia aferenta mandatului, chiar si in cazul in care mandatul nu a fost executat.

5. INCETAREA MANDATULUI CONVENTIONAL

Modurile de incetare a mandatului conventional sunt supuse reglementarilor din articolelele 1321, 20302038 din Codul civil.

Asadar, distinct de cauzele generale de incetare a contractului, mandatul conventional inceteaza in urmatoarele situatii:

– moartea, incapacitatea, falimentul sotului mandant ori a celui mandatar.

In cazurile sus-mentionate, mostenitorii ori reprezentantii acestora au obligatia de a informa urgent cealalta parte.

Sotul mandatar ori mostenitorii sunt obligati sa continue mandatul, in ipoteza in care acesta prejudiciaza in mod grav interesele sotului mandant ori ale succesorilor sai.

– revocarea sa de catre mandant.

Sotul mandant poate revoca oricand mandatul, expres sau tacit, chiar daca a fost declarat irevocabil.

– renuntarea sotului mandatar.

Sotul mandatar poate renunta oricand la mandatul conventional, cu notificare prealabila.

6. MANDATUL JUDICIAR. REGLEMENTARE

Cand unul dintre soti este in incapacitate de a-si exprima vointa, pentru a nu exista un prejudiciu de ordin patrimonial asupra celuilalt sot, celalalt sot poate cere instantei de tutela incuviintarea, in vederea reprezentarii intereselor pe care le are, in conformitate cu regimul matrimonial.

Mandatul judiciar este contractul prin care instanta de tutela incuviinteaza ca sotul mandatar sa exercite drepturile in numele celuilalt sot, in conformitate cu articolul 2009 din Codul civil.

Imposibilitatea de a-si manifesta vointa poate fi data de absenta de la domiciliu pe o perioada insemnata, de executarea unei pedepse privative de libertate, de o boala organica ori psihica, precum si de incapacitati ce rezulta dintr-o varsta inaintata.

Imposibilitatea manifestarii de vointa nu trebuie sa fie absoluta.

Starea de neputinta este una interpretabila.

Instanta de tutela stabileste conditiile, limitele si perioada de valabilitate a imputernicirii.

Mandatul poate fi unul general ori unul special, pentru anumite operatiuni reglementate de lege.

Procedura este una gratioasa, necontencioasa.

Incetarea mandatului are loc la data expirarii termenului fixat prin actul instantei ori cand nu mai subzista starea de neputinta manifestata de sot ori prin numirea unui tuture sau curator.

Reprezentarea judiciara este una temporara, poate fi privita ca un substitut ale tutelei ori, dupa caz, al curatelei.

Instanta de tutela poate dispune ca unul dintre soti sa dispuna de anumite bunuri numai daca exista consimtamantul expres al celuilalt sot.

Legiuitorul, cand s-a referit la acte juridice, nu a facut nicio precizare, acestea pot fi acte de folosire, de administrare, de conservare.

Interesele familiei sunt atat de natura morala, cat si patrimoniala, gravitatea pericolului fiind examinata in concret de instanta de tutela.

Doar bunurile in devalmasie sunt vizate.

Durata masurii este determinata, ea poate fi prelungita, fara a depasi, insa, doi ani.

Masura este una exceptionala, are caracter provizoriu, iar hotararea este comunicata in vederea efectuarii formalitatilor de publicitate imobiliara sau mobiliara.

Actele incheiate cu nerespectarea legii sunt anulabile, dreptul la actiune in anulabilitate se prescrie in termen de un an, termen ce curge de la data cand sotul prejudiciat a cunoscut existenta actului incheiat.

Sotii pot incheia, intre ei, orice act juridic, inclusiv vanzarea.

Independenta fiecaruia dintre soti functioneaza in materia depozitelor bancare, indiferent de regimul matrimonial ales.

Fiecare dintre soti poate solicita deschiderea unui cont bancar.

Independenta fiecaruia dintre soti este expresia capacitatii sale de folosinta.

Dreptul la informare reprezinta o noutate absoluta.

Dreptul la informare este fundamentat pe sinceritatea care trebuie sa domine raporturile dintre soti.

Autorii Codului civil in vigoare au avut ca reper Codul civil elvetian.

Legiuitorul a inteles sa educe sotii in sensul de a fi corecti in ceea ce priveste operatiunile cu privire la patrimoniul lor, in caz contrar sotul prejudiciat putandu-se adresa instantei de tutela.

Instanta de tutela il poate obliga pe sotul recalcitrant ori pe o terta persoana sa furnizeze informatiile solicitate si sa depuna probele necesare in acest sens.

Tertele persoane pot refuza furnizarea informatiilor daca este adusa atingere secretului profesional.

Avocat Ioana Stoica
Baroul Constanța

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.