« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

UNJR solicită autorităților statului român să se abțină de la orice acte care ar putea constitui atacuri la adresa independenței justiției
08.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 6 ianuarie 2017, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a anunțat că împărtășește poziția Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, într-o scrisoare trimisă pe data de 5 ianuarie 2017 noului premier al României, Sorin Grindeanu, a afirmat printre altele că se așteaptă ca România să continue întărirea “unui sistem de justiție independent care poate susține lupta împotriva corupției”, comunicat potrivit unui al UNJR.

Astfel, diferit de poziția unor oficiali, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile românești, președintele Comisiei Europene Juncker a surprins bine faptul că lupta anticorupție eficientă necesită în primul rând o justiție independentă. Aceeași poziție a fost exprimată și de UNJR în repetate rânduri.

În contextul în care România celebrează, în aceste zile, 10 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, UNJR subliniază că evenimentul din 2007 a reprezentat un punct de cotitura în istoria noastră asupra căruia trebuie să reflectăm, pentru a ne reaminti valorile pe care ne-am angajat să le împărtășim și să le apărăm.

După cum se arată în chiar debutul Tratatului Uniunii Europene, “Uniunea  se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului”. De asemenea, “Uniunea constituie un spațiu de libertate, securitate și justiție, cu respectarea drepturilor fundamentale și a diferitelor sisteme de drept și tradiții juridice ale statelor membre”.

Întrucât, toate aceste valori, care sunt fundamentale pentru existența și prosperitatea unei persoane și a unei națiuni, pot fi protejate numai de o justiție independentă și eficient, care e înfăptuită de judecători ce nu sunt supuși nici unui fel de influențe ori manipulări în actul de judecată, UNJR solicită tuturor autorităților statului român să se abțină de la orice acte care ar putea constitui atacuri la adresa independenței justiției.

De asemenea, creșterea suspiciunilor în spațiul public și a neîncrederii în justiție, dată de gravitatea acuzațiilor privind interferența serviciilor secrete în actul de justiție și de lipsa de reacție a autorităților, riscă să pună în pericol însăși fundamentul statului de drept din România.

Autoritățile au datoria să lămurească imediat, într-un mod ferm și fără echivoc, gravele acuzații aduse privind ingerința serviciilor secrete în justiție, pentru a apăra independența justiției și a restabili încrederea publicului în aceasta.

Totodată, UNJR va continua și pe parcursul anului 2017 demersurile pentru apărarea fermă a independenței justiției, indiferent de sursa amenințărilor la aceasta.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.