Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

UNJR solicită autorităților statului român să se abțină de la orice acte care ar putea constitui atacuri la adresa independenței justiției
08.01.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 6 ianuarie 2017, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a anunțat că împărtășește poziția Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, într-o scrisoare trimisă pe data de 5 ianuarie 2017 noului premier al României, Sorin Grindeanu, a afirmat printre altele că se așteaptă ca România să continue întărirea “unui sistem de justiție independent care poate susține lupta împotriva corupției”, comunicat potrivit unui al UNJR.

Astfel, diferit de poziția unor oficiali, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile românești, președintele Comisiei Europene Juncker a surprins bine faptul că lupta anticorupție eficientă necesită în primul rând o justiție independentă. Aceeași poziție a fost exprimată și de UNJR în repetate rânduri.

În contextul în care România celebrează, în aceste zile, 10 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, UNJR subliniază că evenimentul din 2007 a reprezentat un punct de cotitura în istoria noastră asupra căruia trebuie să reflectăm, pentru a ne reaminti valorile pe care ne-am angajat să le împărtășim și să le apărăm.

După cum se arată în chiar debutul Tratatului Uniunii Europene, “Uniunea  se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului”. De asemenea, “Uniunea constituie un spațiu de libertate, securitate și justiție, cu respectarea drepturilor fundamentale și a diferitelor sisteme de drept și tradiții juridice ale statelor membre”.

Întrucât, toate aceste valori, care sunt fundamentale pentru existența și prosperitatea unei persoane și a unei națiuni, pot fi protejate numai de o justiție independentă și eficient, care e înfăptuită de judecători ce nu sunt supuși nici unui fel de influențe ori manipulări în actul de judecată, UNJR solicită tuturor autorităților statului român să se abțină de la orice acte care ar putea constitui atacuri la adresa independenței justiției.

De asemenea, creșterea suspiciunilor în spațiul public și a neîncrederii în justiție, dată de gravitatea acuzațiilor privind interferența serviciilor secrete în actul de justiție și de lipsa de reacție a autorităților, riscă să pună în pericol însăși fundamentul statului de drept din România.

Autoritățile au datoria să lămurească imediat, într-un mod ferm și fără echivoc, gravele acuzații aduse privind ingerința serviciilor secrete în justiție, pentru a apăra independența justiției și a restabili încrederea publicului în aceasta.

Totodată, UNJR va continua și pe parcursul anului 2017 demersurile pentru apărarea fermă a independenței justiției, indiferent de sursa amenințărilor la aceasta.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti