Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Tribunalul Specializat Cluj. Condițiile pentru înființarea sechestrului asigurător. Dreptul de creanță al asociatului retras
17.01.2017 | Valeria BĂLĂNEL

Secţiuni: Content, Drept civil, Drept comercial, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Tribunalul Specializat Cluj a hotărât că, în situația în care nu există o hotărâre definitivă de retragere din societate a unui asociat, nu se poate face vorbire despre un drept de creanță născut al asociatului retras. În speță, întrucât nu a operat retragerea reclamantei din societate, nu s-a născut dreptul de creanță al acesteia și cu atât mai puțin nu se poate vorbi în mod corelativ despre o creanță constatată în scris. În cauză nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru înființarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile urmăribile ale debitoarei, aflate în proprietatea acesteia, în scopul valorificării lui atunci când reclamanta va obține un titlu executoriu, iar teza invocată de către reclamantă conform căreia ”creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanță este constatată în scris și este exigibilă, poate solicita înființarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale debitorului, dacă dovedește că a intentat cerere de chemare în judecată” nu este aplicabilă în ipoteza de față deoarece reclamanta a dovedit doar faptul că a intentat cerere de chemare în judecată, niciuna dintre celelalte condiții legale – creanță exigibilă și constatată în scris – nefiind dovedite în cauză. Mai mult, în speță este vorba despre o creanță litigioasă și ne-născută astfel încât caracterul său scris este incompatibil cu acest stadiu al litigiului, astfel că nu se poate discuta despre un eventual refuz nejustificat al debitorului de a plăti creanța, pentru că nu există o creanță. (Încheiere civilă nr. 1251 din data de 25 mai 2016 pronunțată de Camera de Consiliu a Tribunalului Specializat Cluj având ca obiect sechestru asigurător)

Valeria Bălănel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti