« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, ultraj. Arestare preventivă
09.01.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, ultraj. Arestare preventivă.

La data de 5 ianuarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

B. (fost C., fost P.) M., pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată şi ultraj comis asupra unui poliţist,
A. P., L. A. N., G. N. N., N. A., O. N. A.B. O. A., P. C. G. şi G. M. C. pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, furt calificat în formă continuată şi complicitate la furt calificat în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna octombrie 2015 și până la sfârşitul lunii februarie 2016, inculpatul A. P., zis Jack, a iniţiat şi constituit împreună cu inculpaţii B. (fost P.) M., zis Ciocoiu sau Ciocolată, L. A. N., N. A. şi G. N. N., un grup infracţional organizat care a acţionat coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de furt calificat pe teritoriul statului italian.
În perioada infracţională grupul a fost sprijinit de către inculpaţii G. M. C., P. C. G., B. A. O., O. N. A., precum şi de către alţi suspecţi.

În calitate de lider al grupului infracţional, inculpatul A. P. şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, următoarele activităţi:
a) coordonarea, planificarea, pregătirea şi conducerea activităţii grupului infracţional constituit în vederea comiterii de infracţiuni de furt calificat pe teritoriul statului italian;
b) recrutarea membrilor grupului infracţional;
c) identificarea şi supravegherea locaţiilor în vederea comiterii de infracţiuni de furt calificat;
d) sustragerea de bunuri din locaţiile identificate împreună cu membrii grupului infracţional;
e) identificarea de posibili cumpărători ai bunurilor sustrase şi negocierea vânzării bunurilor sustrase către membrii grupului;
f) coordonarea transportului bunurilor sustrase;
g) împărţirea bunurilor sustrase sau a valorilor obţinute din comiterea de infracţiuni către membrii ai grupului infracţional;

Astfel, în noaptea de 13/14 noiembrie 2015 (când a avut loc o tentativă nereuşită de sustragere de bunuri), respectiv în noaptea de 14/15 noiembrie 2015, inculpaţii A. P., B. (fost P.) M., L. A. N., N. A., G. N. N. împreună cu alţi suspecţi, în baza unei înţelegeri prealabile, precum şi cu sprijinul anterior al unui alt membru al grupului – care a pus la dispoziţie autovehiculul de transport al bunurilor sustrase şi şoferul aferent, precum şi cu sprijinul anterior al inculpatului P. C. G., care a dat asigurări privind cumpărarea ulterioară a bunurilor, au sustras prin efracţie, din sediul unei persoane vătămate situat în localitatea Rolo, Italia, bunuri vestimentare şi accesorii (10 cutii conţinând articole de casă, 569 de articole vestimentare şi 247 de cutii conţinând articole vestimentare şi accesorii – jerseuri, cămăşi, pantaloni, genţi, poşete, tricouri, jachete, paltoane, portmonee, curele, încălţăminte, prosoape aparţinând unor mărci renumite), în valoare totală de 431.260 euro.
Totodată, în noaptea de 5/6 decembrie 2015, inculpaţii A. P., L. A. N., G. N. N., B. A. O., O. N. A. împreună cu alţi suspecţi, au sustras prin efracţie din sediul unei persoane vătămate situat în localitatea Sona, Italia, bunuri vestimentare, încălțăminte și accesorii aparţinând unor mărci renumite, în valoare totală de aproximativ 350.000 euro.
De asemenea, în contextul în care faţă de inculpatul B. (fost P.) M. se efectuau cercetări într-o cauză vizând săvârşirea unei infracțiuni de ultraj, față de acesta a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar cu impunerea unor obligații vizând inclusiv limitări teritoriale (în perioada 20 mai 2015 – 22 octombrie 2015). Cu această ocazie, un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, a constatat și întocmit procese-verbale privind încălcarea obligațiilor dispuse de către organul judiciar privind limitările teritoriale și impuse inculpatului. La data de 16.01.2016, în timp ce se afla într-un bar/local public din localitatea Olanu, jud. Vâlcea, inculpatul B. (fost P.) M. l-a amenințat direct cu acte grave de violență pe ofițerul de poliție în legătură cu actele întocmite de către acesta, în îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în dosarul penal în care inculpatul a fost cercetat penal.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de 05.01.2017 au fost găsite şi ridicate cantităţi impresionante de bunuri vestimentare şi cosmetice ale unor mărci renumite precum şi sume de bani.

La data de 6 ianuarie 2017, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor 9 inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD