Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, ultraj. Arestare preventivă


9 ianuarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, ultraj. Arestare preventivă.

La data de 5 ianuarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

B. (fost C., fost P.) M., pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată şi ultraj comis asupra unui poliţist,
A. P., L. A. N., G. N. N., N. A., O. N. A.B. O. A., P. C. G. şi G. M. C. pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, furt calificat în formă continuată şi complicitate la furt calificat în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna octombrie 2015 și până la sfârşitul lunii februarie 2016, inculpatul A. P., zis Jack, a iniţiat şi constituit împreună cu inculpaţii B. (fost P.) M., zis Ciocoiu sau Ciocolată, L. A. N., N. A. şi G. N. N., un grup infracţional organizat care a acţionat coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de furt calificat pe teritoriul statului italian.
În perioada infracţională grupul a fost sprijinit de către inculpaţii G. M. C., P. C. G., B. A. O., O. N. A., precum şi de către alţi suspecţi.

În calitate de lider al grupului infracţional, inculpatul A. P. şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, următoarele activităţi:
a) coordonarea, planificarea, pregătirea şi conducerea activităţii grupului infracţional constituit în vederea comiterii de infracţiuni de furt calificat pe teritoriul statului italian;
b) recrutarea membrilor grupului infracţional;
c) identificarea şi supravegherea locaţiilor în vederea comiterii de infracţiuni de furt calificat;
d) sustragerea de bunuri din locaţiile identificate împreună cu membrii grupului infracţional;
e) identificarea de posibili cumpărători ai bunurilor sustrase şi negocierea vânzării bunurilor sustrase către membrii grupului;
f) coordonarea transportului bunurilor sustrase;
g) împărţirea bunurilor sustrase sau a valorilor obţinute din comiterea de infracţiuni către membrii ai grupului infracţional;

Astfel, în noaptea de 13/14 noiembrie 2015 (când a avut loc o tentativă nereuşită de sustragere de bunuri), respectiv în noaptea de 14/15 noiembrie 2015, inculpaţii A. P., B. (fost P.) M., L. A. N., N. A., G. N. N. împreună cu alţi suspecţi, în baza unei înţelegeri prealabile, precum şi cu sprijinul anterior al unui alt membru al grupului – care a pus la dispoziţie autovehiculul de transport al bunurilor sustrase şi şoferul aferent, precum şi cu sprijinul anterior al inculpatului P. C. G., care a dat asigurări privind cumpărarea ulterioară a bunurilor, au sustras prin efracţie, din sediul unei persoane vătămate situat în localitatea Rolo, Italia, bunuri vestimentare şi accesorii (10 cutii conţinând articole de casă, 569 de articole vestimentare şi 247 de cutii conţinând articole vestimentare şi accesorii – jerseuri, cămăşi, pantaloni, genţi, poşete, tricouri, jachete, paltoane, portmonee, curele, încălţăminte, prosoape aparţinând unor mărci renumite), în valoare totală de 431.260 euro.
Totodată, în noaptea de 5/6 decembrie 2015, inculpaţii A. P., L. A. N., G. N. N., B. A. O., O. N. A. împreună cu alţi suspecţi, au sustras prin efracţie din sediul unei persoane vătămate situat în localitatea Sona, Italia, bunuri vestimentare, încălțăminte și accesorii aparţinând unor mărci renumite, în valoare totală de aproximativ 350.000 euro.
De asemenea, în contextul în care faţă de inculpatul B. (fost P.) M. se efectuau cercetări într-o cauză vizând săvârşirea unei infracțiuni de ultraj, față de acesta a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar cu impunerea unor obligații vizând inclusiv limitări teritoriale (în perioada 20 mai 2015 – 22 octombrie 2015). Cu această ocazie, un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, a constatat și întocmit procese-verbale privind încălcarea obligațiilor dispuse de către organul judiciar privind limitările teritoriale și impuse inculpatului. La data de 16.01.2016, în timp ce se afla într-un bar/local public din localitatea Olanu, jud. Vâlcea, inculpatul B. (fost P.) M. l-a amenințat direct cu acte grave de violență pe ofițerul de poliție în legătură cu actele întocmite de către acesta, în îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în dosarul penal în care inculpatul a fost cercetat penal.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de 05.01.2017 au fost găsite şi ridicate cantităţi impresionante de bunuri vestimentare şi cosmetice ale unor mărci renumite precum şi sume de bani.

La data de 6 ianuarie 2017, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor 9 inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică