Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Admiterea contestației la executare – efecte asupra garanției de participare la licitația publică


10.01.2017 | Ioan Mircea DAVID
Secţiuni: Procedură civilă, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
Ioan-Mircea David

Ioan-Mircea David

În materia executării silite, așa cum este reglementată în Cartea a V-a a Codului de Procedură Civilă, una dintre problemele întâlnite în cazul imobilelor ce formează obiectul unei executări silite este prezența în cazul introducerii  unei contestații la executare de către debitor și admiterea acesteia.

Un exemplu elocvent în acest sens este cel al achiziționării unui imobil de către o persoană fizică. Datorită costului ridicat al imobilului, persoana interesată recurge la obținerea unui împrumut din partea unei instituții bancare. După obținerea împrumutului, în condițiile și în termenii stabiliți de către părți, debitorul se află în imposibilitatea de a mai achita ratele față de instituția de credit, motiv pentru care, în urma notificărilor repetate din partea instituției bancare, aceasta din urmă recurge la executarea silită a debitorului. Potrivit înțelegerii dintre cei doi, obiectul executării este chiar imobilul pentru care s-a făcut acel credit.

În urma demarării procedurii executării silite, executorul judecătoresc admite cererea creditorului și dispune începerea executării silite. În acest caz, fiind imposibilă valorificarea bunurilor prin vânzarea amiabilă (art. 754 NCPC) și prin vânzarea directă (art. 755 NCPC), unica soluție este cea prevăzută în cuprinsul art. 756 NCPC, în baza căruia executorul judecătoresc dispune vânzarea bunului în cadrul licitației publice. Chestiunea controversată intervine din acest moment, în care participanții la licitație trebuie să pună la dispoziția executorului judecătoresc minim 10% din valoarea totală, potrivit dispozițiilor art. 768 alin. (1) NCPC. Pentru acest imobil, la licitație, cumpărătorul a pus la dispoziția executorului judecătoresc întreaga sumă ce formează obiectul prețului pentru imobilul în cauză.

După acest moment, în care cumpărătorul a pus la dispoziția executorului judecătoresc întreaga sumă, debitorul introduce cu succes o contestație la executare (art. 751 alin. (1) pct. 2 NCPC) care a fost admisă de instanță. Contestația admisă a condus la suspendarea executării silite și, implicit, la blocarea sumei plătite de potențialul cumpărător până la soluționarea acesteia de către instanța de judecată.

Din cauza perioadei lungi de timp necesară soluționării contestației, cumpărătorul dorește retragerea sumei pusă la dispoziția executorului, însă, în această privință, legiutorul nu a prevăzut un text expres și nu s-a format o opinie majoritară cu privire la această problemă.

În acest caz, consider că suma pusă la dispoziția executorului judecătoresc de către cumpărător ar putea fi restituită acestuia, deși, urmând logica întregii proceduri, am putea conchide că schimbarea de voință a cumpărătorului nu are un fundament valabil, atât timp cât suma respectivă nu este pierdută, nu este expusă vreunui risc, ci va fi eliberată către creditor (instituția bancară), cumpărătorul primind în schimbul acesteia imobilul împreună cu titlul de proprietate al acesteia. Totuși, cumpărătorul dorește retragerea banilor, atât din cauza demersului făcut de debitor, care a introdus contestația la executare, cât și din cauza duratei de timp necesară soluționării acesteia, el putând în acest timp să achiziționeze un alt imobil într-un termen mai scurt, fără alte impedimente. Ipoteza evidențiază lipsa unui text în materia executării silite, dar și lipsa unei soluții într-o asemenea situație. Refuzul executorului judecătoresc de a restitui suma ce i-a fost pusă la dispoziție de către cumpărător înainte de începerea licitației publice s-a bazat în principal pe argumentul conform căruia un astfel de demers (de restituire a prețului) nu se bucură de vreo reglementare și că unică soluție este aceea de a aștepta soluționarea contestației, care va duce în mod inevitabil către un deznodământ sau altul: fie suma de bani va fi restituită cumpărătorului, ca urmare a soluționării favorabile a contestației depuse de debitor, fie licitația va avea loc, iar, în urma adjudecării, câștigarea acesteia de către cumpărătorul în cauză îl va transforma în proprietar al imobilului pentru care a optat să-l achiziționeze.

Analizând în baza textelor de lege, nu este stipulat niciun considerent pentru care suma depusă la executorul judecătoresc să nu poată fi restituită. În cadrul licitației au participat mai mulți potențiali cumpărători, fiecare punând la dispoziția executorului judecătoresc procentele pe care le-au considerat oportune înaintea începerii procedurii de licitație publică. În cazul acestui cumpărător, putem deduce că dorea achiziționarea imobilului într-o proporție de 100%, în susținerea acestei afirmații este demersul acestuia de a pune la dispoziția executorului judecătoresc a întregii sume ce echivalează cu prețul imobilului. Schimbarea de atitudine își are originea în durata de timp necesară instanței de judecată pentru soluționarea contestației. Deși ar putea fi desemnat câștigător al licitației publice, devenind astfel proprietar, acest lucru nu poate fi utilizat ca argument împotriva voinței cumpărătorului de a-și primi înapoi suma depusă și, implicit, deciziei să renunțe la întreaga procedură a licitației publice.

Un astfel de demers din partea potențialului cumpărător, nu reprezintă o încălcare a normelor din materia executării silite, deoarece orice persoană ce îndeplinește condițiile generale pentru participarea la licitația publică [art. 767 alin. (1)] are dreptul să se retragă de la aceasta și, implicit, să primească înapoi suma ce a pus-o la dispoziția executorului judecătoresc, care prin lege are un cuantum minim obligatoriu de depunere de 10 procente din suma totală. Mai mult decât atât, textul general care prevede termenul în care poate fi introdusă contestația la executare este cuprins în art. 715 alin. (1), termenul fiind de 15 zile, fără a se prevede vreo interdicție de formulare a contestației în funcție de momentul demarării procedurii licitației publice, astfel încât admiterea contestației după momentul depunerii sumei de bani la dispoziția executorului judecătoresc este un motiv neprevăzut și, totodată, întemeiat pentru participantul la licitația publică de a se retrage din întreaga procedură.

În concluzie, participantul la licitație nu poate fi împiedicat să-și recupereze suma de bani pusă la dispoziția executorului și nici nu poate fi obligat să participe la întreaga procedură, indiferent de durata întinderii acesteia, atât timp cât voința cumpărătorului este aceea de a se retrage, tocmai din cauza pierderilor pe care le-ar putea înregistra dacă ar deveni proprietar al imobilului respectiv, dar după o procedură ce pare interminabilă din cauza termenelor necesare pentru soluționarea actelor de procedură.

Consilier Juridic Ioan-Mircea David
D&D Insolvency IPURL

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro