Augustin Lazăr: O monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară
10 ianuarie 2017 | JURIDICE.ro

Luni, 9 ianuarie 2017, Augustin Lazăr, Procurorul general al României, a declarat la ieșirea de la întâlnirea cu Florin Iordache, ministrul Justiției că, în ceea ce îi privește pe magistrați, Mecanismul de cooperare și verificare (MCV), impus țării noastre de Comisia Europeană, ar putea fi ridicat și că mai degrabă ar fi necesară o monitorizare a politicienilor, potrivit ziare.com.
Augustin Lazăr: „Din punctul de vedere al magistraților (…) aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Este o chestiune de voință politică. Știți dumneavoastră de ce. Magistrații îți fac datoria și probabil există anumite persoane care ar dori sa își pună în practică agenda lor, așa că nu ar avea nevoie de ceva care sa-i încurce, cum ar fi MCV.”
La întâlnirea de la Ministerul Justiției a participat și Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție care a făcut, la rândul ei, unele declarații în ceea ce privește Legea răspunderii magistraților.
Laura Codruța Kovesi: „În prezent avem în legislație instituită răspunderea magistraților, ea se aplică, sunt dispoziții legale în conformitate cu legislația europeană. Din punctul meu de vedere, nu trebuie modificat nimic, sunt suficiente garanții ca, atunci când un magistrat nu își îndeplinește atribuțiile de serviciu, el poate fi sancționat disciplinar sau să răspundă direct prin patrimoniul personal. Din perspectiva mea, aceasta lege nu trebuie modificată.”
Ministrul Justiției a declarat vineri, 6 ianuarie 2017, după ședința CSM, că Legea răspunderii magistraților va ajunge în Parlament cel târziu în luna februarie, după ce va avea discuții cu reprezentanții sistemului judiciar.
Florin Iordache, ministrul Justiției: „Am spus-o și la audieri (în comisiile parlamentare pentru avizarea în funcția de ministru al Justiției – n. red.) că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraților. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aștept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociațiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General, să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toți cei care sunt implicați și într-o dezbatere publică făcută la Parlament.”
De asemenea Ministrul a amintit că există o lege a răspunderii magistraților și la nivel european și că acel model poate fi implementat și în România.