achiziţii publice, afaceri transfrontaliere, arbitraj, asigurări, BANKING, concurenţă, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, data protection, drept civil, drept comercial, drept constituţional, DREPT PENAL, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul sportului, dreptul UE, energie, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, health & pharma, infrastructură, INSOLVENŢĂ, internet, jocuri de noroc, LITIGII, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, PROCEDURĂ CIVILĂ, proprietate intelectuală, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, SOCIETĂŢI, telecom
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Nulitatea recursului în cazul solicitării exclusiv a redimensionării daunelor morale

11 ianuarie 2017 | Cosmina SIMA
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că pe calea recursului nu pot fi valorificate orice fel de nemulțumiri, cum ar fi acelea privind redimensionarea daunelor morale, ci doar cele care îmbracă forma unor aspecte de nelegalitate în termenii prevăzuţi de art. 304 vechiul Cod de procedură civilă (art. 488 noul Cod de procedură civilă). În speță, printr-o susţinere de ordin general, recurentul a susţinut, în esenţă, că sumele acordate sunt nejustificat de mari în raport cu legislaţia şi jurisprudenţa din România, că instanţa ar fi trebuit să ţină seama de realitatea economică la acest moment şi că vătămarea a fost produsă din culpă şi nu cu intenţie, fără a indica, în concret, în ce ar consta greşeala de judecată şi nelegalitatea sub acest aspect a deciziei din apel. Criticile ar fi trebuit  să dezvolte argumente prin care să se tindă a se demonstra, în concret, pentru care motive este eronat şi nelegal raţionamentul instanței de apel. Coroborând articolul menționat cu art. 302 indice 1 alin. (1) lit. c) vechiul Cod de procedură civilă (art. 486 alin. (1) lit. d) noul Cod de procedură civilă), recursul este nul. (Decizia nr. 573 din 16 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligație despăgubiri)

Cosmina Sima


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.