Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Compatibilitatea judecătorului în cazul soluționării unor cauze anterioare cu același obiect


13 ianuarie 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă, SELECTED
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că soluţionarea unor cauze anterioare având acelaşi obiect cu cel din speță, în condiţiile conforme cu cele impuse în Codul de procedură civilă, nu poate constitui motiv de a crede că judecătorul şi-a format deja o opinie asupra modului în care va soluţiona în final cauza sau că există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa. Prin urmare, nu se poate reține incompatibilitatea judecătorului în baza art. 42 alin. (1) Cod de procedură civilă dacă se invocă exclusiv modul în care a soluţionat acesta anumite cereri anterioare ale părţii sau modul în care a interpelat părţile cu privire la anumite aspecte, din care recurentul a dedus că hotărârea finală pe care judecătorul o va da asupra fondului îi va fi nefavorabilă, sau faptul că judecătorul recuzat a făcut parte din completul care a judecat mai multe dosare având același obiect ca cel în cauză.  (Decizia nr. 546 din 11 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de recuzare)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică