« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

UNJR și AMR despre raportul Henry Jackson Society
13.01.2017 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 12 ianuarie 2017, Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România au transmis publicității unele considerente asupra raportului privind implicarea serviciilor secrete în justiția din România, potrivit unui comunicat al UNJR.

Raportul organizației Henry Jackson Society, cu titlul “Luptând cu corupția prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law), readuce în discuție problema cronică a democrației din România constând în implicarea, în maniere neclarificate încă, a serviciilor secrete în justiție.

Încă din 2015 asociațiile profesionale ale magistraților au punctat probleme grave privind implicarea serviciilor secrete în actul de justiție, care însă nu au fost rezolvate nici până azi.

De exemplu, instituțiile statului (CSM, CSAT, SRI, Parlament, Președinție) nu au clarificat ce înseamnă faptul că instanțele judecătorești au devenit “câmp tactic” pentru SRI și în baza cărei legi și în ce scop SRI monitorizează magistrații și creează patern-uri de comportament.

De asemenea, nu s-a clarificat modul în care a fost verificată existența ori nu a ofițerilor acoperiți în rândul magistraților, ce ordine secrete au fost date de CSAT prin care s-au extins competențele SRI în actul de justiție, dacă și în ce temei se fac verificări de către SRI pentru pozițiile din vârful sistemului judiciar.

Au ramas de asemenea nelămurite problemele legate de temeiul legal, competența și modul de operare a echipelor mixte formate din procurori și ofițeri ai serviciilor de informații, a căror existență a fost confirmată de către CSAT, dar nu este prevăzută nicăieri în lege.

Toate aceste aspecte nelămurite ale amestecului serviciilor secrete în justiție subminează statul de drept și încrederea în justiție, motiv pentru care este imperativă clarificarea lor.

Dana Gîrbovan, președinte UNJR: “Acest raport, împreună cu toate discuțiile și informațiile ce apar tot mai acut în spațiul public, trebuie să fie un motiv în plus pentru ca instituțiile statului să lămurească exact toate aspectele privind relația dintre serviciile secrete și justiție, și să ia măsuri în cazul în care legea a fost încălcată.”

Andreea Ciucă, președinte interimar AMR: “Subliniem faptul că, în măsura în care afirmațiile din spațiul public, privind o implicare a magistraților în relații profesionale neprincipiale cu reprezentanți ai serviciilor secrete, sunt probate, într-o procedură judiciară finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă, acestea au efect, în egală măsură, nu numai împotriva oamenilor politici, respectiv împotriva celorlalte puteri, ci și împotriva magistraților, precum și împotriva cetățenilor acestei țări care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusă sub semnul întrebării legitimitatea statului de drept.”

UNJR si AMR vor continua și în 2017 demersurile începute pentru a clarifica într-un mod transparent toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiție, asa cum s-a solicitat și prin Memorandumul privind justiția“.

Raportul integral al organizației Henry Jackson Society poate fi citit aici.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.