Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Festivități la CJUE pentru celebrarea a 10 ani de la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană
13.01.2017 | JURIDICE.ro

Joi, 12 ianuarie 2017, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a organizat în Marea Sală o conferință dedicată aniversării a 10 ani de la aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană. Au participat, pe lângă funcționarii Curții provenind din cele două țări, mulți dintre Membrii Curții şi ai Tribunalului, directori şi șefi de servicii, precum şi ambasadorul României la Luxemburg.

Festivitatea s-a deschis cu alocuțiunea domnului Koen Lenaerts, Președintele CJUE, care a subliniat aportul substanțial al judecătorilor bulgari şi români ai Curții – ce au depus jurământul de intrare în funcție exact în urmă cu 10 ani, la 12 ianuarie 2007 – la soluționarea multor cauze importante.

Luările de cuvânt, în ordinea alfabetică a statelor membre sărbătorite, au inclus atât personalități din fiecare ţară, cât şi actuali, respectiv foști judecători ai Instituției europene.

Astfel, alocuțiuni din partea bulgară au fost rostite de: doamna M. Kuneva, fostul ministru însărcinat cu negocierile pentru aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, doamna M. Kancheva, judecător la TUE şi domnul A. Arabadjiev, judecător la CJUE.

Perspectiva asupra acestei țări vecine a fost completată printr-un intermezzo muzical al flautistei de origine bulgară  M. Miteva, acompaniată la pian de A. Vratchanska.

Din partea română, omagierea evenimentului a fost deschisă de prof. univ. dr. Elena-Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, care, referindu-se la unele dintre trimiterile preliminare emanând de la instanțele românești şi finalizate prin hotărâri importante ale Curții, a elogiat entuziasmul justițiabilului român: încrezător nu doar în prioritatea de aplicare a dreptului european, ci şi în eficiența sa concretă.

Din perspectiva Agentului guvernamental în faţa CJUE, Răzvan-Horațiu Radu a reiterat dorința autorităților române de a-şi da concursul pentru îndeplinirea principiului cooperării loiale consacrat de articolul 4 (3) al Tratatului privind Uniunea Europeană (TUE).

A luat cuvântul în continuare dr. Octavia Spineanu-Matei, de curând judecător la Tribunalul Uniunii Europene, care a reținut atenția invitaților prin alocuțiunea sa în care a evocat experiența sa de judecător național şi fost director al INM.

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la CJUE a pus accentul în alocuțiunea sa pe reușita procesului de integrare în acești ultimi 10 ani, atât din perspectiva legislativă şi  jurisdicțională, cât şi umană, elogiind munca funcționarilor români ai Curții.  În acest context a prezentat lucrarea «Dix ans de jurisprudence de la Cour de justice de l’Union européenne relative aux „affaires roumaines” rétrospective», întocmită cu ocazia prezentei aniversari de către dr. Tiberiu Savu, jurist lingvist din 2007.

Prof. univ. dr. Valeriu Ciucă, primul judecător român la Tribunal, în continuare amicus curiae, a adăugat o perspectivă filosofică, subliniind continuarea cercetării dreptului european pe care o practică la Universitatea A.I. Cuza din Iași.

Conferința s-a încheiat cu interpretarea de excepție a mezzosopranei Ruxandra Barac, solistă de origine română, acompaniată la pian de Katrin Reifenrath. Bogatul repertoriu a încântat publicul, ridicându-l în picioare în final, când a fost intonat imnul de stat al României.

În sala paşilor pierduţi, participanţii au putut degusta vinuri româneşti şi bulgăreşti în cadrul unei recepţii oferite de CJUE.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.