România – cultură și umanitate
15.01.2017 | Rodica Aida POPA

Secţiuni: Content, Selected, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust
Rodica Aida Popa

Rodica Aida Popa

În această zi de duminică, 15 ianuarie 2017, soarele zâmbește și mângâie culmile munților, trezește ușor vântul, care adie peste vârfurile brazilor, ce își scutură mantiile de omăt, anunțând în veșnicie că aici pe acest pământ s-a născut Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu.

Timpul a început să curgă altfel de la nașterea lui și până astăzi, căci versul lui a clădit caractere de români, frământând sufletul lor, cu bucurii și plânsete, cu zglobii vibrații de veselie, cu îngrijorări și abisuri profunde de tristeți, cu zbucium și strigăt la unitate națională.

Tezaurul cultural lăsat de poetul nepereche strălucește, atât de puternic precum Luceafărul, arătându-ne că un suflet ales a venit printre noi să ne întărească verticalitatea, prin aspirații, către iubire, recunoștință către trecut, bucurie pentru prezent și trăinicie pentru viitor.

Opera lui este cel mai puternic testament de credință pentru neamul românesc, căci cuvântul lui nemurește sufletele românilor, clădind icoane de curaj, lumină, profunzime, candoare și prospețime în fiecare român.

Autenticitatea noastră cu identitate națională s-a mântuit prin eminescianism, întărind sufletul românului de creștin, umanitatea scrierii sale, dobândind universalitate.

În orice loc al sufletului de român locuiește la timpul prezent Poetul, căci a coborât pe pământ să ne definească, s-a topit în noi și a renăscut cu priviri profunde, în care te adâncești, dar și te înalți, cu surâsuri timide, până la chiote de bucurie, cu tăceri care dor și cu tumultoase vorbe care taie sau mângâie.

Însetați îl căutăm astăzi pe Poet și el ne vindecă, a nu știu a câta oară, căci sufletele noastre de români tind către valorile pe care le-a înnobilat cu filonul său autentic dobândit de la strămoșii noștri.

Cultura românească este un izvor de iubire, credință, putere și construcție, căci aceste meleaguri poartă în ele nestemate de puritate, de cuvânt și cântec care au inspirat.

Versul Poetului nepereche este rostit și cântat nepereche în rapsodiile enesciene, în culorile lui Grigorescu, în portretele lui Tonitza și Luchian, în săgeata Coloanei Infinitului, care trece dincolo de cer, în Masa Tăcerii, la care luăm loc toți, în Poarta Sărutului, pe sub care trecem binecuvântați fiind în iubire, în Cumințenia Pământului, care adună în ea candoarea și veșnicia.

În toate acestea se regăsesc genialitatea și umanitatea, operele lor, fiindu-ne date să le păstrăm aici pentru a fi iubite, dăruind, însă, tuturor celor care vin să ne admire frumusețile culturale, amintiri despre sufletul nepereche de român care dăinuie de milenii.

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti