Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Proiect CSDE in Seria Consultari Europene: „Modificarea normelor de concurenta aplicabile in sectorul distributiei”
02.08.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana invita partile interesate sa formuleze observatii privind propunerea sa de modificare a regulamentului de exceptare pe categorii si a liniilor directoare referitoare la acordurile de furnizare si distributie (restrictiile verticale). Actualul regulament va iesi din vigoare in mai 2010. Avand in vedere experienta sa in aplicarea normelor mentionate si observatiile formulate de partile interesate, Comisia considera ca, in general, aplicarea acestora da rezultate bune si ca nu ar trebui modificate in mod fundamental. Principalele sugestii de modificare intentioneaza sa ia in considerare evolutiile recente ale pietei, in special cresterea puterii de cumparare a marilor distribuitori cu amanuntul si evolutia vanzarilor on-line.

Regulamentul nr. 2790/1999 al Comisiei de exceptare pe categorii permite ca acordurile de furnizare si distributie care sunt conforme cu prevederile sale sa beneficieze de o derogare de la interdictia prevazuta de Tratatul CE privind practicile comerciale restrictive [articolul 81 alineatul 1]. Actualul regulament de exceptare pe categorii va iesi din vigoare in mai 2010. Evaluarea preliminara a Comisiei privind aplicarea acestuia, in baza experientei si a observatiilor formulate de partile interesate, a constatat ca aplicarea normelor actuale a dat rezultate bune in practica.

Doua evolutii importante au marcat deceniul care a urmat intrarii in vigoare a normelor actuale: o crestere suplimentara a puterii de piata a marilor distribuitori si vanzarile efectuate pe internet.

Comisia este interesata, in special, de observatiile referitoare la aplicarea generala a actualelor norme, la masura in care evolutiile recente ale pietei ar trebui sa influenteze prevederile regulamentului si abordarea sugerata de Comisie privind puterea de piata a cumparatorului, precum si de observatiile referitoare la restrictiile privind vanzarile on-line.

Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane organizeaza o selectie de CV-uri pentru realizarea unui punct de vedere documentat in acest sens. Vor fi selectati experti care vor realiza cercetarea si punctul de vedere, concretizate intr-un material care ulterior va dat publicat.

Denumirea proiectului: „Modificarea normelor de concurenta aplicabile in sectorul distributiei”. (CSDE-SCE-2)

Persoanele interesate vor trimite un CV, in format european, se pot trimite la adresa contact@csde.ro pana la data de 25 august 2009. Numai candidatii selectati vor fi contactati.

Sunt de asemenea invitati sa-si trimita CV-ul si cei care ar fi interesati sa participe la elaborarea unor studii viitoare, cu precizarea domeniilor de interes. Aceste candidaturi vor servi la actualizarea bazei de date a CSDE.

Cercetarea trebuie sa fie definitivata, iar punctul de vedere redactat pana la data de 20 septembrie 2009.

Proiectul este sustinut de catre Wolters Kluwer.

Documente:

Anuntul Comisiei

Proiect de Regulament (CE) privind aplicarea articolului 81 alineatul (3) din tratat categoriilor de acorduri verticale si practice concertate, Bruxelles, C(2009) 5365/2

Proiect de Comunicare a Comisiei. Linii directoare privind restrctiile verticale

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti