Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Proiect CSDE in Seria Consultari Europene: „Modificarea normelor de concurenta aplicabile in sectorul distributiei”


2 august 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Europeana invita partile interesate sa formuleze observatii privind propunerea sa de modificare a regulamentului de exceptare pe categorii si a liniilor directoare referitoare la acordurile de furnizare si distributie (restrictiile verticale). Actualul regulament va iesi din vigoare in mai 2010. Avand in vedere experienta sa in aplicarea normelor mentionate si observatiile formulate de partile interesate, Comisia considera ca, in general, aplicarea acestora da rezultate bune si ca nu ar trebui modificate in mod fundamental. Principalele sugestii de modificare intentioneaza sa ia in considerare evolutiile recente ale pietei, in special cresterea puterii de cumparare a marilor distribuitori cu amanuntul si evolutia vanzarilor on-line.

Regulamentul nr. 2790/1999 al Comisiei de exceptare pe categorii permite ca acordurile de furnizare si distributie care sunt conforme cu prevederile sale sa beneficieze de o derogare de la interdictia prevazuta de Tratatul CE privind practicile comerciale restrictive [articolul 81 alineatul 1]. Actualul regulament de exceptare pe categorii va iesi din vigoare in mai 2010. Evaluarea preliminara a Comisiei privind aplicarea acestuia, in baza experientei si a observatiilor formulate de partile interesate, a constatat ca aplicarea normelor actuale a dat rezultate bune in practica.

Doua evolutii importante au marcat deceniul care a urmat intrarii in vigoare a normelor actuale: o crestere suplimentara a puterii de piata a marilor distribuitori si vanzarile efectuate pe internet.

Comisia este interesata, in special, de observatiile referitoare la aplicarea generala a actualelor norme, la masura in care evolutiile recente ale pietei ar trebui sa influenteze prevederile regulamentului si abordarea sugerata de Comisie privind puterea de piata a cumparatorului, precum si de observatiile referitoare la restrictiile privind vanzarile on-line.

Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane organizeaza o selectie de CV-uri pentru realizarea unui punct de vedere documentat in acest sens. Vor fi selectati experti care vor realiza cercetarea si punctul de vedere, concretizate intr-un material care ulterior va dat publicat.

Denumirea proiectului: „Modificarea normelor de concurenta aplicabile in sectorul distributiei”. (CSDE-SCE-2)

Persoanele interesate vor trimite un CV, in format european, se pot trimite la adresa contact@csde.ro pana la data de 25 august 2009. Numai candidatii selectati vor fi contactati.

Sunt de asemenea invitati sa-si trimita CV-ul si cei care ar fi interesati sa participe la elaborarea unor studii viitoare, cu precizarea domeniilor de interes. Aceste candidaturi vor servi la actualizarea bazei de date a CSDE.

Cercetarea trebuie sa fie definitivata, iar punctul de vedere redactat pana la data de 20 septembrie 2009.

Proiectul este sustinut de catre Wolters Kluwer.

Documente:

Anuntul Comisiei

Proiect de Regulament (CE) privind aplicarea articolului 81 alineatul (3) din tratat categoriilor de acorduri verticale si practice concertate, Bruxelles, C(2009) 5365/2

Proiect de Comunicare a Comisiei. Linii directoare privind restrctiile verticale

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii