Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Ce așteptări au asociațiile magistraților, justițiabilii și CSM?


17 ianuarie 2017 | Robert WILLIAMS

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Robert Williams

Robert Williams

Asociatiile magistratilor, indiferent de conducerea si numarul de membri, au asteptari rezultate din protestele si interventiile facute la CSM, MJ, si Legislativ.

UNJR – prin vocea doamnei judecator Garbovan, vorbeste despre clarificarea imixtiunii SRI in actul de justitie si protectia magistratilor. Subiectul atins si explicat Opiniei Publice contine un semnal de alarma serios.

De remarcat faptul ca UNJR a generat o miscare serioasa prin ultimul protest din anul 2016 si a cerut respectarea si punerea in ordine a problemelor justitiei.

Prin subiectul atins de catre UNJR, si anume, protectia magistratilor impotriva imixtiunii serviciilor secrete ori a altor structuri rezolvarea acestuia este incerta. Conditiile expuse de catre UNJR sunt absolut normale in conditiile unei responsabilitati colective si personale a magistratilor. Nicio asociatie ori idee nu poate avea sorti de izbanda pe astfel de teme daca mesajul nu este insusit de catre fiecare magistrat.

UNJR militeaza pentru normalizare si asezare, insa nimic despre modificari asupra accesului in magistratura, nimic despre numarul mare de petitii, de sanctionati si lipsa de educatie a cetateanului. In aceste conditii cererile ar trebui insotite si de o reforma interioara a magistratilor pentru a fi pe deplin reusite cele propuse de catre UNJR.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) – aceasta asociatie a castigat un loc in CSM prin candidatura doamnei judecator Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt. Subiectul imixtiune a serviciilor secrete a fost pe agenda doamnei Baltag, cat si unele nemultumiri legate de sanctiunile date de catre vechea componenta a CSM .

Distinsa doamna judecator Gabriela Baltag a atins o tema sensibila, si anume, statutul procurorului prin care explica ca acesta nu este magistrat, motivare gasita in programul sau de candidatura la CSM. Alegerea doamnei judecator ca membru al CSM poate fi un liant in lupta magistratilor de normalizare a situatiei in care acestia sunt. UNJR si AMR au protestat, au avut interventii, insa interesele pot fi diferite.

Consiliul Superior al Magistraturii – ,,Garantul “. Institutia a fost infiintata pentru a reprezenta functionarea sistemului judiciar romanesc. Tranzitia catre un sistem judiciar cat mai perfect si perfectibil nu scuteste de jigniri, atacuri si dispret pe nimeni. Componenta institutiei, si anume, resursa umana da valoare institutiei si nu invers. In privinta institutiilor romanesti functioneaza valoarea data de numele institutiei si mai putin resursa umana.

O institutie hulita pentru diferentele de opinie si viziune nu mai poate avea o imagine reala si pozitiva, constructiva si evolutiva. Exista riscul pentru noii membri alesi ai CSM sa fie cel putin la fel de huliti ori dispretuiti inainte sa aiba ceva de spus. Ramane de vazut daca actualii membri ai CSM vor schimba in bine reputatia CSM datorita activitatii si reputatiei personale a acestora comparativ cu legislatura de pana in 2016.

Justitiabilii – beneficiarii actului de justitie, nemultumiti si multumiti, dar, pana la urma, contribuabili la o relatie importanta, si anume, actul de justitie si respectarea sentintelor. Lipsa de educatie a justitiabililor se reflecta in numarul mare de petitii catre Inspectia Judiciara si Mass Media. Fenomenul de barfa tv, justitie tv exista datorita lipsei de educatie si, in acest sens, atat CSM, cat si asociatiile de magistrati ar trebui sa fie principalii jucatori in prezentarea sistemului judiciar, aplicarea legii, a respectului fata de lege si, nu in ultimul rand, atitutidii fata de magistrati.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii