ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre Profesorul Victor Duculescu
03.08.2009 | JURIDICE.ro, Dumitru Mazilu


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Despre Profesorul Victor Duculescu
La 29 iulie a incetat din viata profesorul universitar doctor Victor Duculescu, personalitate remarcabila a stiintei juridice romanesti si universale. Autor al unor lucrari de exceptie in domeniul Dreptului si relatiilor internationale, in domeniile Dreptului constitutional si al Dreptului parlamentar, profesorul Duculescu a contribuit la formarea mai multor promotii de juristi, in calitate de dascal si conducator de doctorat.
Profesorul Victor Duculescu a urmat specializari postuniversitare si stagii de pregatire in Franta, Statele Unite ale Americii, in Grecia si Olanda. A devenit membru al mai multor asociatii stiintifice la mai multe congrse, conferinte si simpozioane stiintifice, care au avut loc in Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Republica Ceha, Cipru, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Lituania, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ungaria.
Prof. univ. dr. Victor Duculescu a publicat – singur sau in colaborare – mai multe lucrari stiintifice: tratate, monografii, culegeri de studii, cursuri universitare si peste 300 de studii si articole in reviste de specialitate.
Activitatea sa didactica a cuprins mai multe specialitati, intre care amintim dreptul international public; dreptul constitutional comunitar; protectia juridica a drepturilor omului.
In semn de recunoastere a contributiilor sale stiintifice de exceptie,, a fost ales membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta si al Academiei Central Europene de Stiinte si Arte.
Bogata sa activitate didactica si stiintifica s-a bucurat de aprecieri unanime in lumea academica. Pentru aceasta activitate a primit mai multe distinctii, intre care: „Meritul stiintific”; „Medalia Institutului de Drept International Umanitar”, in anul 1995; „Diploma de onoare” a Fundatiei si Universitatii Ecologice Dimitrie Cantemir – Iasi, 1995; „Meritul stiintific Coriolan Brediceanu”, conferit de Themis West, Asociatia judecatorilor din circumscriptia Curtii de Apel Timisoara, in anul 1998; „Premiul Mircea Manolescu” pe anul 1999 din partea Societatii Academice „Titu Maiorescu”. In anii 2000-2005 a fost onorat cu premii din partea Uniunii Juristilor din Romania.
Specialist in domeniul
succesiunii tratatelor
Profesorul Victor Duculescu este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti specialisti in domeniul succesiunii tratatelor. Se stie ca, fiind tanar cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, si-a ales ca subiect al tezei de doctorat „Succesiunea statelor la tratatele internationale”. Alegerea acestei teme s-a datorat – in buna parte – cum o marturiseste Victor Duculescu, prof. univ. dr. Docent Alexandru Bolintineanu, care conducea Sectorul de Drept International la Institutul de Cercetari Juridice.
Cercetarea stiintifica efectuata a fost apreciata de colegi si profesori, care au avut opinii unanime privind „profunzimea analizei” si „contributiile stiintifice ale autorului”.
Devenind cunoscut – ca specialist in domeniu – in anul 1978 a fost inclus in delegatia Romaniei la Conferinta Natiunilor Unite privind succesiunea statelor in domeniul tratatelor. Includerea in aceasta importanta delegatie s-a datorat contributiilor sale stiintifice in materia complexa a a succesiunii statelor, contributii aduse in teza de doctorat si in monografia publicata, dupa sustinerea tezei, monografie remarcata cu Premiul „Simion Barnutiu”, al Academiei Romane.
Precizam ca – pe baza experientei acumulate la dezbaterile din cadrul Conferintei diplomatice de la Viena -, profesorul Duculescu a publicat o prestigioasa monografie, in anul 2000: „Dreptul succesiunii statelor. Tratatele internationale si probleme ale succesiunii statelor”. Este o cercetare atotcuprinzatoare asupra temei, de maxim interes pentru specialisti si practicieni si in zilele noastre.
Contributii la definirea
conceptului „Diplomatia Pacii”
In anul 1985, profesorul Duculescu a dat publicitatii o ampla cercetare stiintifica consacrata „Diplomatiei Pacii”, iar cativa ani mai tarziu, in 1992, la Editura „Casa Europeana” a publicat o analiza remarcabila cu privire la „Diplomatia secreta”.
Cercetarile efectuate de autor in aceste lucrari ne dezvaluie calitatile sale de fin observator al procveselor diplomatice si al rolului diplomatiei in mentinerea si consolidarea pacii in lume.
Profesorul Duculescu nota ca „Diplomatia pacii reprezinta o treapta superioara in evolutia diplomatiei, marcand orientarea ferma, neechivoca a acesteia spre infaptuirea obiectivelor majore ale pacii si cooperarii, intemeindu-se neabatut pe respectul principiilor Dreptului international.”
Ample cercetari in domeniile
Dreptului constitutional si Dreptului parlamentar
Cercetarile efectuate in aceste domenii – publicate in prestigioasa Editura „Lumina Lex” – au fost incorporate in ample tratate: „Dreptul constitutional comparat” si „Tratatul de Teorie si Practica Parlamentara”.
Constatam ca – la elaborarea acestor opere monumentale – profesorul Duculescu a colaborat cu prof. univ. dr. Constanta Calinoiu, personalitate recunoscuta si apreciata pentru cercetarile de exceptie in domeniul Dreptului constitutional, precum si cu distinsa sa sotie Georgeta Duculescu, care i-a stat alaturi pe parcursul intregii vieti printr-un sprijin sustinut in toate demersurile sale stiintifice.
La elaborarea acestor tratate, profesorul Duculescu si prof. univ. dr. Constanta Calinoiu au valorificat cu succes expertiza parlamentara acumulata pe parcursul anilor in activitatea juridica desfasurata la Senatul Romaniei.
Profesorul universitar Victor Duculescu a participat activ si la dezbaterile stiintifice, organizate sub egida Uniunii Juristilor din Romania. La aceste dezbateri a prezentat comunicari pe teme de actualitate si a facut propuneri pentru cresterea rolului acestei organizatii profesionale in procesul perfectionarii activitatii juridice.
Pentru intreaga sa activitate stiintifica si practica, profesorul Duculescu s-a bucurat de stima si pretuirea atat a juristilor din Romania, cat si din alte tari ale lumii.
Contributii majore in domeniul
Dreptului institutional comunitar
Dupa Revolutia Romana din 1989, in conditiile politicii externe a tarii, optiunile  europene au capatat cea mai importanta pondere, prof. univ.dr. Victor Duculescu a afectat spatii largi – in cercetarile sale stiintifice – aderarii tarii la Uniunea Europeana si integrarii in structurile comunitare.
In anii 1995-2009 a dat publicitatii mai multe lucrari consacrate dreptului comunitar, institutiilor europene si principiilor care guverneaza activitatea comunitara.
Profesorul Victor Duculescu este membru fondator al Revistei Romane de Drept Comunitar, alaturi de prof. univ. dr. Corneliu Barsan; prof. univ. dr. Adrian Nastase; prof.univ.dr. Andrei Popescu; prof.univ.dr. Brandusa Stefanescu.
Conducator de doctorat in
domeniul Dreptului international
Una din cele mai importante contributii la formarea juristilor tarii a adus profesorul Victor Duculescu in calitatea sa de conducator de doctorat.
Tezele de doctorat pe care le-a indrumat au acoperit domenii diferite ale dreptului si relatiilor internationale, iar doctoranzii coordonati au obtinut rezultate remarcabile in activitatea lor profesionala.
Cercetarile realizate de doctoranzi au reflectat tendintele si evolutiile inregistrate in procesele integrarii si globalizarii lumii contemporane.
x
x x
Incetarea din viata a prof.univ.dr. Victor Duculescu reprezinta o grea pierdere pentru stiinta juridica romaneasca, dar opera sa va dainui peste timp, prin ideile generoase pe care le-a promovat.
Prof. univ. dr. Dumitru Mazilu
Membru al Academiei
Diplomatice Internationale
Doctor Honoris Causa al Universitatii
Internationale „Albert Schweitzer” din Geneva

La 29 iulie 2009 a incetat din viata profesorul universitar doctor Victor Duculescu, personalitate remarcabila a stiintei juridice romanesti si universale. Autor al unor lucrari de exceptie in domeniul Dreptului si relatiilor internationale, in domeniile Dreptului constitutional si al Dreptului parlamentar, profesorul Duculescu a contribuit la formarea mai multor promotii de juristi, in calitate de dascal si conducator de doctorat.

Profesorul Victor Duculescu a urmat specializari postuniversitare si stagii de pregatire in Franta, Statele Unite ale Americii, in Grecia si Olanda. A devenit membru al mai multor asociatii stiintifice la mai multe congrse, conferinte si simpozioane stiintifice, care au avut loc in Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Republica Ceha, Cipru, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Lituania, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ungaria.

Prof. univ. dr. Victor Duculescu a publicat – singur sau in colaborare – mai multe lucrari stiintifice: tratate, monografii, culegeri de studii, cursuri universitare si peste 300 de studii si articole in reviste de specialitate.

Activitatea sa didactica a cuprins mai multe specialitati, intre care amintim dreptul international public; dreptul constitutional comunitar; protectia juridica a drepturilor omului.

In semn de recunoastere a contributiilor sale stiintifice de exceptie, a fost ales membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta si al Academiei Central Europene de Stiinte si Arte.

Bogata sa activitate didactica si stiintifica s-a bucurat de aprecieri unanime in lumea academica. Pentru aceasta activitate a primit mai multe distinctii, intre care: „Meritul stiintific”; „Medalia Institutului de Drept International Umanitar”, in anul 1995; „Diploma de onoare” a Fundatiei si Universitatii Ecologice Dimitrie Cantemir – Iasi, 1995; „Meritul stiintific Coriolan Brediceanu”, conferit de Themis West, Asociatia judecatorilor din circumscriptia Curtii de Apel Timisoara, in anul 1998; „Premiul Mircea Manolescu” pe anul 1999 din partea Societatii Academice „Titu Maiorescu”. In anii 2000-2005 a fost onorat cu premii din partea Uniunii Juristilor din Romania.

Specialist in domeniul succesiunii tratatelor

Profesorul Victor Duculescu este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti specialisti in domeniul succesiunii tratatelor. Se stie ca, fiind tanar cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, si-a ales ca subiect al tezei de doctorat „Succesiunea statelor la tratatele internationale”. Alegerea acestei teme s-a datorat – in buna parte – cum o marturiseste Victor Duculescu, prof. univ. dr. docent Alexandru Bolintineanu, care conducea Sectorul de Drept International la Institutul de Cercetari Juridice.

Cercetarea stiintifica efectuata a fost apreciata de colegi si profesori, care au avut opinii unanime privind „profunzimea analizei” si „contributiile stiintifice ale autorului”.

Devenind cunoscut – ca specialist in domeniu – in anul 1978 a fost inclus in delegatia Romaniei la Conferinta Natiunilor Unite privind succesiunea statelor in domeniul tratatelor. Includerea in aceasta importanta delegatie s-a datorat contributiilor sale stiintifice in materia complexa a a succesiunii statelor, contributii aduse in teza de doctorat si in monografia publicata, dupa sustinerea tezei, monografie remarcata cu Premiul „Simion Barnutiu”, al Academiei Romane.

Precizam ca – pe baza experientei acumulate la dezbaterile din cadrul Conferintei diplomatice de la Viena -, profesorul Duculescu a publicat o prestigioasa monografie, in anul 2000: „Dreptul succesiunii statelor. Tratatele internationale si probleme ale succesiunii statelor”. Este o cercetare atotcuprinzatoare asupra temei, de maxim interes pentru specialisti si practicieni si in zilele noastre.

Contributii la definirea conceptului „Diplomatia Pacii”

In anul 1985, profesorul Duculescu a dat publicitatii o ampla cercetare stiintifica consacrata „Diplomatiei Pacii”, iar cativa ani mai tarziu, in 1992, la Editura „Casa Europeana” a publicat o analiza remarcabila cu privire la „Diplomatia secreta”.

Cercetarile efectuate de autor in aceste lucrari ne dezvaluie calitatile sale de fin observator al procveselor diplomatice si al rolului diplomatiei in mentinerea si consolidarea pacii in lume.

Profesorul Duculescu nota ca „Diplomatia pacii reprezinta o treapta superioara in evolutia diplomatiei, marcand orientarea ferma, neechivoca a acesteia spre infaptuirea obiectivelor majore ale pacii si cooperarii, intemeindu-se neabatut pe respectul principiilor Dreptului international.”

Ample cercetari in domeniile Dreptului constitutional si Dreptului parlamentar

Cercetarile efectuate in aceste domenii – publicate in prestigioasa Editura „Lumina Lex” – au fost incorporate in ample tratate: „Dreptul constitutional comparat” si „Tratatul de Teorie si Practica Parlamentara”.

Constatam ca – la elaborarea acestor opere monumentale – profesorul Duculescu a colaborat cu prof. univ. dr. Constanta Calinoiu, personalitate recunoscuta si apreciata pentru cercetarile de exceptie in domeniul Dreptului constitutional, precum si cu distinsa sa sotie Georgeta Duculescu, care i-a stat alaturi pe parcursul intregii vieti printr-un sprijin sustinut in toate demersurile sale stiintifice.

La elaborarea acestor tratate, profesorul Duculescu si prof. univ. dr. Constanta Calinoiu au valorificat cu succes expertiza parlamentara acumulata pe parcursul anilor in activitatea juridica desfasurata la Senatul Romaniei.

Profesorul universitar Victor Duculescu a participat activ si la dezbaterile stiintifice, organizate sub egida Uniunii Juristilor din Romania. La aceste dezbateri a prezentat comunicari pe teme de actualitate si a facut propuneri pentru cresterea rolului acestei organizatii profesionale in procesul perfectionarii activitatii juridice.

Pentru intreaga sa activitate stiintifica si practica, profesorul Duculescu s-a bucurat de stima si pretuirea atat a juristilor din Romania, cat si din alte tari ale lumii.

Contributii majore in domeniul Dreptului institutional comunitar

Dupa Revolutia Romana din 1989, in conditiile politicii externe a tarii, optiunile  europene au capatat cea mai importanta pondere, prof. univ.dr. Victor Duculescu a afectat spatii largi – in cercetarile sale stiintifice – aderarii tarii la Uniunea Europeana si integrarii in structurile comunitare.

In anii 1995-2009 a dat publicitatii mai multe lucrari consacrate dreptului comunitar, institutiilor europene si principiilor care guverneaza activitatea comunitara.

Profesorul Victor Duculescu este membru fondator al Revistei Romane de Drept Comunitar, alaturi de prof. univ. dr. Corneliu Barsan; prof. univ. dr. Adrian Nastase; prof. univ. dr. Andrei Popescu; prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu.

Conducator de doctorat in domeniul Dreptului international

Una din cele mai importante contributii la formarea juristilor tarii a adus profesorul Victor Duculescu in calitatea sa de conducator de doctorat.

Tezele de doctorat pe care le-a indrumat au acoperit domenii diferite ale dreptului si relatiilor internationale, iar doctoranzii coordonati au obtinut rezultate remarcabile in activitatea lor profesionala.

Cercetarile realizate de doctoranzi au reflectat tendintele si evolutiile inregistrate in procesele integrarii si globalizarii lumii contemporane.

x x x

Incetarea din viata a prof.univ.dr. Victor Duculescu reprezinta o grea pierdere pentru stiinta juridica romaneasca, dar opera sa va dainui peste timp, prin ideile generoase pe care le-a promovat.

Prof. univ. dr. Dumitru Mazilu
Membru al Academiei Diplomatice Internationale
Doctor Honoris Causa al Universitatii Internationale „Albert Schweitzer” din Geneva

* multumim RRDC

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate