Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ICCJ. Semnificația decăderii pentru neinvocarea unor excepții în procedura arbitrajului


19 ianuarie 2017 | Cosmina SIMA
Secţiuni: Arbitraj, ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că decăderea prevăzută în art. 358 indice 12 vechiul Cod de procedură civilă (art. 592 noul Cod de procedură civilă), decădere ce sancționează neinvocarea excepţiei privind existenţa şi validitatea convenţiei arbitrale, constituirea tribunalului arbitral, limitele însărcinării arbitrilor în limitele stabilite de lege, are semnificația că partea pierde dreptul de a pune în discuţie orice neregularitate legată de aspectele delimitate de acest text, atât în faţa tribunalului arbitral, dar şi în faţa instanţei sesizate cu acţiunea în anularea sentinţei arbitrale pentru motivul întemeiat pe dispoziţiile art. 364 lit. c) vechiul Cod de procedură civilă (art. 608 alin. (1) lit. c) noul Cod de procedură civilă). Aşadar, partea interesată nu se va putea prevala, pentru a obţine anularea sentinţei arbitrale, de greşita constituire a tribunalului arbitral, dacă nu şi-a conservat acest drept încă din procedura arbitrală prin invocarea excepţiei în condiţiile stabilite. (Decizia nr. 1227 din 28 iunie 2016 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în anulare)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro