Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ICCJ. Motive de anulare a unei sentinţe arbitrale


23 ianuarie 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Arbitraj, Corporate, Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă, SELECTED
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că poate fi invocată ca motiv de anulare a unei sentinţe arbitrale încălcarea unei norme cu caracter imperativ, chiar dacă scopul normei imperative nu se îndreaptă către protejarea unui interes public sau a ordinii publice, cum este cazul art. 79 alin. (1) din Legea nr. 31/1990. Între normele imperative şi cele care ocrotesc un interes public sau de ordine publică nu există o suprapunere totală, existând o parte semnificativă a normelor imperative care ocrotesc ordinea privată. Dispoziţiile art. 79 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 au caracter imperativ, în măsura în care prin acestea se impune subiectelor vizate o interdicţie de la care, sub o anumită sancţiune, aceasta nu pot să deroge, şi, prin urmare, este greşită soluţia instanţei de apel care a considerat că încălcarea acestor prevederi legale nu poate fi invocată pe calea acţiunii în anularea sentinţei arbitrale, conform art. 364 lit. i) vechiul Cod de procedură civilă (art. 608 alin. (1) lit. h) noul Cod de procedură civilă), deoarece acestea ocrotesc un interes privat. (Decizia nr. 1227 din 28 iunie 2016 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în anulare)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică