Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Coreea de Sud. Procurorii au solicitat mandat de arestate preventivă pentru vicepreședintele SAMSUNG pentru luare de mită


19 ianuarie 2017 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Un procuror din Coreea de Sud a cerut mandat de arestare pentru vicepreşedintele Samsung şi şeful de facto al companiei, Lee Jae-yong, pentru acuzaţii de dare de mită, acesta fiind implicat în scandalul care a dus la suspendarea preşedintelui Park Geun-hye, potrivit BBC.

Compania Samsung este acuzată că a oferit donaţii fundaţiilor non-profit administrate de Choi Soon-sil, prietenă apropiată a preşedintelui din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin politic pentru o fuziune controversată.

Procurorii acuză Samsung că a dat 2,8 milioane de euro unei companii deţinută de Choi Soon-sil şi fiica acesteia, în schimbul sprijinului preşedintei Park Geun-hye.

La audierea parlamentară din decembrie, Samsung a recunoscut că a dat peste 17 milioane de dolari celor două fundaţii, dar a negat că a cerut favoruri.

Lee Jae-yong este, în prezent, vicepreşedintele Samsung Electronics, dar, de când tatăl lui, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord, în 2014, este considerat şeful, de facto, al întregului conglomerat Samsung Group.

Luni, 16 ianuarie 2017, procurorii l-au inculpat pe preşedintele Serviciului Naţional de Pensii, Moon Hyung-pyo, pentru acuzaţii de abuz de putere şi fals în declaraţii. Serviciului Naţional de Pensii a fost un acţionar important în cele două asociaţii ale Samsung Group.

Pe 9 decembrie 2016, politicienii au votat în favoarea suspendării preşedintelui Park Geun-hye, o decizie pe care curtea constituţională trebuie să o aprobe în următoarele şase luni. Până la decizia curţii, Park Geun-hye rămâne în funcţie, dar nu îşi poate exercita puterile, acestea fiind transmise prim-ministrului, persoana numită în post de preşedinte.

Acest nou scandal vine după un an 2016 dificil pentru Samsung Electronics, cea mai cunoscută companie a conglomeratului asiatic. Compania a fost nevoită să recheme milioane de smartphone-uri Galaxy Note7 după ce dispozitivele au început să ia foc sau să explodeze. Apoi, aceasta s-a oferit să înlocuiască telefoanele cu altele care ar fi fost sigure, dar care s-au dovedit că erau şi ele predispuse să ia foc.

Compania a fost nevoită să oprească producţia modelului Note7, ceea ce a dus la pierderi de miliarde de dolari în profit şi capitalizare, dar a afectat semnificativ şi reputaţia. Mai mult, firma a fost nevoită să recheme trei milioane de maşini de spălat deoarece prezentau risc de explozie.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro