« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Asociația VeDem Just este împotriva modificării Codului penal ref. infracțiunea de abuz în serviciu
19.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 18 ianuarie 2017, asociația Voci pentru Democrație și Justiției a anunțat că este împotriva modificării Codului penal cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, ce ar urma să fie făcută de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență, potrivit unui comunicat semnat de Checheriţă Lucian – Silviu, Preşedinte VeDem Just.

Față de proiectul OUG de modificare a Codului penal și de procedură penală dat publicității astăzi, asociația Voci pentru Democrație și Justiției își exprimă în mod ferm opinia negativă față de modificării infracțiunii de abuz în serviciu prevăzute de art. 297 C. pen.

Astfel, prin proiect se dezincriminează abuzul în serviciu care a produs un prejudiciu de până la 200.000 lei. Întrucât în România o treime din dosarele DNA sunt de abuz în serviciu, comise la toate nivelurile și în toate instituțiile, VeDem Just consideră că impunerea unei limite atât de ridicate pentru ca fapta să fie infracțiune este nerealistă. Ceea ce trebuie să intereseze statul este recuperarea banului public. Mai mult, urmează să fie puși în libertate toți cei condamnați definitiv pentru această infracțiune, iar dosarele aflate pe rol vor fi închise.

Prin același proiect se dezincriminează abuzul în serviciu care a generat vătămarea drepturilor sau intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice. Deși Ministerul Justiției motivează această modificare cum că ar fi impusă de decizia CCR nr. 405/2016, lecturând această decizie se poate constata că nu a fost atins acest aspect. Evident, urmează să fie puși în libertate toți cei condamnați definitiv pentru această infracțiune, iar dosarele aflate pe rol vor fi închise.

De asemenea, se prevede că infracțiunea de abuz în serviciu cu prejudiciu peste 200.00 lei va fi sancționată cu închisoare 6 luni-3 ani sau cu amendă. Or, în prezent, pedeapsa este închisoare 2-7 ani. În condițiile în care numărul acestor infracțiuni comise în România este în creștere, nimic nu justifică scăderea cuantumului pedepsei legale. Mai mult, urmează să fie reevaluate pedepsele celor condamnați definitiv și aflați în penitenciar și să li se aplice noua lege, mai favorabilă, ceea ce înseamnă că mulți vor fi puși în libertate.

În fine, infracțiunea de abuz în serviciu se va pedepsi numai dacă se depune o plângere prealabilă de către cel prejudiciat în termen de 3 luni de la data când cel vătămat a aflat de comiterea faptei. Aceasta înseamnă că denunțurile și sesizările din oficiu nu pot fi utilizate. Or, în condițiile în care abuzul în serviciu cu prejudiciu de peste 200.000 lei vizează în special instituțiile publice și că el este comis, de regulă, de conducătorul instituției, nimeni nu va formula plângere prealabilă împotriva lui însuși.

 
Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD