Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justitiei se reorganizeaza
04.08.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Potrivit unui comunicat al MJLC, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti  se afla deja in curs de reorganizare, potrivit HG 659/29 iunie 2009. Hotararea respectiva a fost aprobata de guvern la sfarsitul lunii mai si a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 iunie 2009.

Potrivit ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu: “Am initiat reorganizarea in urma cu mai multe saptamani, proces axat pe trei vectori. In primul rand, am redus schema prin eliminarea din organigrama a 60 de posturi, directionate catre CSM, pentru a fi redistribuite catre instante si parchete, unde exista deficit de personal. In al doilea rand, prin simplificare, prin a) desfiintarea tuturor posturilor de director adjunct si b) eliminarea suprapunerii posturilor de conducere, de ex. sef serviciu – director adjunct – director. In al treilea rand, activitatile vor fi grupate pe piloni institutionali, dupa model european. Aceste masuri vor optimiza fluxurile administrative si vor elimina costurile inutile.”

Comunicatul precizeaza ca in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a HG privind reorganizarea MJLC (pana la inceputul lunii octombrie), se va efectua o evaluare a capacitatii administrative si profesionale a personalului ministerului si, daca este cazul, vor fi inaintate guvernului propuneri pentru o a doua reorganizare a ministerului, in vederea cresterii standardelor si capacitatilor profesionale ale personalului.

Tot in termen de 90 de zile, va fi efectuata o analiza privind evolutia situatiei in domeniul cetateniei si, daca este cazul, va fi propus Guvernului un plan de masuri care sa permita optimizarea modului in care aceasta primeste si analizeaza cererile de acordare sau redobandire a cetateniei romane.

In cuprinsul comunicatului se arata si ca „hotararea de reorganizare va fi urmata de ordine ministeriale si operatiuni administrative care vor desavarsi acest proces de reformare a MJLC.

Masuri concrete:
– Au fost desfiintate prin transformare patru directii. Doua dintre ele s-au transformat in alte directii si una in serviciu.

– Au fost desfiintate posturile de conducere care nu se justificau din punct de vedere al atributiilor de serviciu si al eficientei administrative. Au fost desfiintate toate posturile de director adjunct din minister, adica 14 posturi. Un post de director a fost transformat in sef serviciu. A fost desfiintat postul de secretar general adjunct, pentru ca era nejustificat. Prin desfiintarea posturilor nejustificate de directori adjuncti, MJLC economiseste aproximativ 400.000 euro pe an.

– Prin incetarea detasarilor efectuate, s-au facut economii de aprox. 38.000 euro/luna, respectiv aprox. 450.000 euro/an. Magistratii din minister a caror detasare a fost incetata primeau, pe langa indemnizatie, diurna, transport si cheltuieli de cazare. Detasarea lor a fost incetata pentru ca, in conditiile actuale, costul mentinerii lor in minister era prea mare. Competenta magistratilor detasati nu a fost nici o clipa pusa sub semnul intrebarii.

– Au fost redirectionate din organigrama ministerului un numar de 60 de posturi, care au fost alocate instantelor de judecata. Aceste posturi, care ar fi grevat financiar ministerul cu aproximativ 1 milion euro pe an, au fost transferate in folosul sistemului judiciar, care are mare nevoie de magistrati.

– Sunt in curs de evaluare si detasarile care mai exista in minister, costul lor curent fiind de aproximativ 500.000 euro/an.

Reducerea sporurilor

A fost evaluat si sistemul de acordare a sporurilor in minister. Astfel, la inceputul lunii iulie, prin ordine ale ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, au fost reduse o serie de sporuri salariale acordate angajatilor din cadrul aparatului propriu al ministerului.
Astfel, au fi reduse sau eliminate urmatoarele sporuri salariale:
– sporul PHARE de 75% nu se mai acorda
– sporul ANP a fost redus de la 30% la 10%
– sporul de manager public a fost redus de la 55% la 25%

Se estimeaza ca, prin aceasta masura, vor fi facute economii totale la bugetul MJLC de aproximativ 200.000 euro in 2009.

Personalul angajat la cabinetele demnitarilor

La nivelul MJLC a fost implementata deja o politica de reducere a numarului de posturi aferente cabinetelor demnitarilor.

Urmare a masurilor dispuse de conducerea MJLC, in prezent, din cele 16 posturi prevazute la cabinetul ministrului sunt ocupate doar 4 posturi.

De asemenea, in cadrul cabinetelor celor patru secretari de stat, potrivit structurii organizatorice aprobate prin ordin de ministru, exista doar 13 posturi, fata de numarul maxim de 24 posturi, stabilit de OG 32/1998. Dintre acestea sunt ocupate in total doar 9 posturi.

Raportat la numarul maxim de posturi ce pot fi utilizate in cadrul cabinetelor demnitarilor, gradul de ocupare este extrem de redus: 25% la cabinetul ministrului, respectiv 37% la cabinetele secretarilor de stat.

Astfel, putem estima ca la bugetul MJLC se efectueaza deja o economie de 78. 313 lei / luna prin neocuparea posturilor vacante (12 posturi la cabinetul ministrului si 4 posturi la cabinetele secretarilor de stat).

Referitor la institutiile din subordinea MJLC

– Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) face parte din sistemul institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului. ANP se confrunta cu dificultati din cauza numarului mare de posturi vacante si neocupate, situatie care caracterizeaza intregul sistem judiciar. Din cele 15.613 de posturi prevazute pentru ANP, sunt ocupate 12.180 de posturi.

– Institutul National de Expertize Criminalistice – are un rol esential pentru buna functionare a justitiei, in special in ceea ce priveste procesele penale. Din 64 de posturi prevazute, sunt ocupate 54. Si in aceasta agentie personalul este insuficient in prezent.

– La Oficiul National al Registrului Comertului, care include 42 de oficii teritoriale, din 2.300 de posturi, sunt ocupate 1.850. In prezent, se analizeaza posibilitatea reducerii numarului de posturi in cadrul ONRC.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate