« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

CCR pendinte: art. 114 alin. (3) din Legea societăților comerciale. UPDATE: decizia Curții Constituționale (admite excepția)
07.11.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

07.11.2019: În data de 31.05.2018, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 382/2018, Monitorul Oficial nr. 668 din data de 01.08.2018):

Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Dragoș Băldescu în dosarele nr.6.860/118/2015 și nr.7.902/118/2015 ale Curții de Apel Constanța — Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal și nr.906/118/2016 al Tribunalului Constanța — Secția a II-a civilă, precum și de Mariana Georgescu și Paul-Alexandru Băldescu în Dosarul nr.4.373/118/2016 al Tribunalului Constanța — Secția a II-a civilă și constată că soluția legislativă cuprinsă în art.114 alin.(3) din Legea societăților nr.31/1990, care nu permite contestarea în justiție, pe calea acțiunii în anulare prevăzute de art.132 din lege, a deciziilor consiliului de administrație, respectiv directoratului luate în exercitarea atribuției delegate de majorare a capitalului social, este neconstituțională.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Curții de Apel Constanța — Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal și Tribunalului Constanța — Secția a II-a civilă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 31 mai 2018.

***

20.01.2017: În data de 11.01.2017 s-a constituit un nou dosar (102D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 114 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 (cauza Băldescu Dragoş).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este cel mai recent dosar în care art. 114 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 formează obiectul unui control de constituționalitate, aceste dispoziţii făcând obiectul altor două cauze aflate încă în faza de raport (dosarul nr. 1338D/2016 şi dosarul nr. 3376D/2016).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Constanţa care la acelaşi termen a respins atât cererea de suspendare cât şi apelul ca fiind nefondat.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 114 din Legea nr. 31/1990 republicată (extras)

(3)În cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul este mandatat să îndeplinească măsurile prevăzute de art. 113 lit. b) şi c), dispoziţiile art. 131 alin. (4) şi (5), ale art. 132, cu excepţia alin. (6) şi (7), precum şi prevederile art. 133 se aplică deciziilor consiliului de administraţie, respectiv celor ale directoratului, în mod corespunzător. Societatea va fi reprezentată în instanţă de către persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre acţionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată, până ce adunarea generală, convocată în acest scop, va alege o altă persoană.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: CCR, Corporate, Drept constitutional | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD