Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 114 alin. (3) din Legea societăților comerciale


20 ianuarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CCR, Corporate, Drept constituțional
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

În data de 11.01.2017 s-a constituit un nou dosar (102D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 114 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 (cauza Băldescu Dragoş).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este cel mai recent dosar în care art. 114 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 formează obiectul unui control de constituționalitate, aceste dispoziţii făcând obiectul altor două cauze aflate încă în faza de raport (dosarul nr. 1338D/2016 şi dosarul nr. 3376D/2016).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Constanţa care la acelaşi termen a respins atât cererea de suspendare cât şi apelul ca fiind nefondat.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 114 din Legea nr. 31/1990 republicată (extras)

(3)În cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul este mandatat să îndeplinească măsurile prevăzute de art. 113 lit. b) şi c), dispoziţiile art. 131 alin. (4) şi (5), ale art. 132, cu excepţia alin. (6) şi (7), precum şi prevederile art. 133 se aplică deciziilor consiliului de administraţie, respectiv celor ale directoratului, în mod corespunzător. Societatea va fi reprezentată în instanţă de către persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre acţionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată, până ce adunarea generală, convocată în acest scop, va alege o altă persoană.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică