Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Contrafacerea unui site web: Lecții de originalitate


20 ianuarie 2017 | Sonia BLAJ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale, Opinii, SELECTED
Sonia Blaj

Sonia Blaj

Tribunalul din Paris a respins cererile de contrafacere a unui site de e-commerce explicând, în hotărârea sa din 12 ianuarie 2017, ceea ce reclamantul ar fi trebuit să dovedească pentru certificarea originalității site-ului său, ca și condiție de protecție a drepturilor de autor. Se dovedește că simpla descriere a elementelor asupra cărora reclamanta pretinde drepturi nu este în măsură să ateste contribuția personală (efortul personal).

Societatea Mycelium Roulement consideră că rivala sa spaniolă Todo Material 3L a copiat design-ul site-ului de piese auto pe care își promovează produsele, anume 123roulement.com, care a lansat o nouă versiune a site-ului său Roulements-courroies.com. Societatea spaniolă a contraatacat punând la îndoială însăși originalitatea site-ului 123roulement.com. Prin urmare, Mycelium a încercat să identifice elementele care reflectă amprenta sa personală. Aceasta a început cu logo-ul, care caracterizează conținutul. Însă, ea „nu arată modul în care aceasta reflectă personalizarea, iar această descriere este irelevantă pentru a dovedi pretinsa originalitate”, a declarat instanța de judecată. În ceea ce prive;te grafica, „este aceeași alegere de culori negru, roșu și gri, prin urmare nu a fost stabilit că aceasta este rezultatul unei cercetări estetice și a unei contribuții personalizate, cu atât mai mult, utilizarea culorilor roșu și negru, datorate contrastului creat de combinația de culori opuse, este banală”. În ceea ce privește site-ul în sine, instanța constată că Mycelium „nu justifică alegerile care au condus la prezentarea rubricilor și a structurii site-ului, din perspectiva produselor prezentate, acestea fiind o caracteristică comună a site-urilor comerciale, nicidecum un efort creativ al reclamantei, acestea permițând navigarea cu ușurință pe site-uri și răspund unei utilități imperative și necesare totodată pentru facilitarea comerțului on-line. Cu atât mai mult, aceasta nu demonstrează nici că alegerea culorilor i-au conferit un caracter special în momentul creării sale, caracter aparte care, printr-o captură de ecran nedatată a unui site concurent ”ISO roulement,” nu poate fi stabilit.

Mycelium a invocat, de asemenea, concurența neloială, acțiune admisibilă dacă cel care o invocă nu se poate prevala de un drept privat. Dar, apoi, din nou, aceasta a fost respinsă, după ce a eșuat să dovedească un comportament nelegal al concurentului său. „Faptul că societatea Todo Material 3L a recunoscut existența unor similitudini și și-a modificat site-ul la primirea notificării, nu constituie o recunoaștere a vinovăției care să îi atragă răspunderea, pârâtul putând să dorească doar să se diferențieze de site-ul concurent” a precizat instanța de judecată.

* Traducere realizată după acest articol.

Avocat stagiar Sonia Blaj
Baroul Mureș

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică