« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
4 comentarii

Facultatea de Drept a Universității din București renunță la lucrarea de licență. UPDATE: Poziția ASD
20.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 20 ianuarie 2017, Asociația Studenților în Drept, în calitatea sa de asociație reprezentativă a studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București, a făcut următoarele precizări referitoare la eliminarea lucrării de licență:

1. Decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost o decizie cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de studenți și absolvenți. Din perspectiva studenților, trebuie să menționăm că dezbaterile noastre au fost largi și, ca urmare a acestora, a avut loc și o sesiune de vot al studenților. Fiecare dintre cei patru ani de studiu din cadrul ciclului licență a votat pentru eliminarea lucrării de licență, astfel că votul studenților reprezentanți, membri în Consiliul Facultății de Drept a fost unanim pentru eliminarea lucrării de licență.

2. Nu trebuie uitat faptul că pe lângă lucrarea de licență, în acest moment eliminată, studenții susțin și un test grilă din cele patru materii fundamentale, un examen riguros cu nivel de dificultate conform standardelor academice conturate în spațiul juridic.

3. Deși mass-media formulează o opinie unidirecțională, prezentând ca unic motiv al eliminării lucrării de licență faptul că se dorește eliminarea plagiatelor, apreciem această concluzie ca fiind cel puțin limitată raportat la multitudinea de argumente în favoarea eliminării lucrării de licență. Chiar dacă acesta ar fi un argument, este de departe a fi argumentul principal, pentru motivele expuse anterior.

În realitate, se urmărește interesul studenților de a dobândi o pregătire mai atent îndreptată către examenul scris, pregătire ce folosește și pentru examenele de admitere în profesie. Dezinformarea poate duce la opinii greșite și neargumentate, în necunoștință de cauză. Facem apel la toți reprezentanții mass-mediei să cântărească decizia având în vedere întregul context, nu doar un posibil argument, departe de cel principal.

4. Nu considerăm că eliminarea lucrării de licență poate afecta calitatea actului educațional și a rezultatelor absolvenților Facultății de Drept a Universității din București. Absolvenții facultății noastre sunt întotdeauna, numeric, cei mai mulți admiși în cadrul examenelor de admitere în profesii, rezultat al unei pregătiri riguroase pe parcursul celor patru ani de studiu, dar și al unei probe scrise extrem de serioase în cadrul examenului de licență. Pentru argumentele expuse anterior, pregătirea va fi cu atât mai atentă ca urmare a deciziei eliminării lucrării de licență

Eliminarea obligativității realizării și prezentării unei lucrări de licență face ca studiul pentru examenul de licență (partea scrisă) și examenele de admitere în profesie să fie mult mai aprofundat, astfel că preconizăm că rezultatele facultății noastre vor fi și mai bune în anii următori.

În final, precizăm că intenția este aceea de a prioritiza interesele studenților în vederea asigurării unei pregătiri juridice temeinice.

***

Consiliul Facultății de Drept a Universității din București a hotărât, în ședința sa din această săptămână, renunțarea la necesitatea elaborării și susținerii la finalizarea studiilor universitare a lucării de licență.

Prof. univ. dr. Flavius Baias, Decan: „Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”

Conf. univ. dr. Claudiu Buglea, Prodecan: “S-a considerat că este în interesul studenților să aibă mai mult timp pentru examenul scris, care este susținut la aceleași discipline ca la admiterea în magistratură și avocatură.  Au fost consultați reprezentanții studenților în Consiliul Facultății, care au agreat în unanimitate modificarea modalității de examinare la finalizarea studiilor.

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: SELECTED TOP LEGAL, UNIVERSITARIA

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Facultatea de Drept a Universității din București renunță la lucrarea de licență. UPDATE: Poziția ASD”

 1. Anamaria SĂRSAN spune:

  Desigur ca fiecare decizie are plusuri si minusuri. In acest caz, consider ca este vorba despre o decizie cu consecinte benefice. Sigur, este important ca un absolvent de facultate, indiferent de profil, sa fie capabil sa se exprime coerent si structurat cu privire la un anumit subiect, insa nu este mai putin adevarat faptul ca redactarea lucrarilor de licenta la comanda a devenit o piata imposibil de controlat. Cu siguranta, cei care doresc sa redacteze puncte de vedere sau lucrari cu privire la anumite subiecte vor gasi alte modalitati sa-si expuna ideile, in lipsa lucrarii de licenta.

 2. Laura-Cristina DUMITRU spune:

  Cu siguranță în urma acestei decizii studenții acestei instituții se vor pregăti mult mai bine pentru examenul de licență și, de asemenea, se vor îmbunătăți și rezultatele acestora din cadrul admiterilor în profesii.

 3. Ioan BUSCA spune:

  Ce păcat… mai făceau unii studenţi, jurişti, MODERAT un ban grămadă cu aceste lucrări!!!

 4. Andrei-Alexandru MARCU spune:

  Este o decizie foarte bună! Din punctul meu de vedere, timpul investit în elaborarea lucrării de licenţă va fi folosit pentru pregătirea examenelor de absolvire dar cel mai important, pentru pregătirea examenelor de admitere în profesiile juridice. Pe de altă parte, studiul aprofundat al subiectului de licenţă furnizează cu siguranţă cunoştinţe noi, importante stundetului, asta pentru cei care într-adevăr îşi elaborează licenţa singuri şi nu apelează la cumpărarea ei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD