« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ANAF își extinde sfera de competență pentru contribuabili nerezidenți
23.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 20 ianuarie 2017, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã a informat că extinde sfera de competențã a Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, potrivit unui comunicat al ANAF.

Pentru o mai bunã administrare a sumelor datorate de cãtre persoane nerezidente cu titlu de cheltuieli judiciare, și având în vedere atribuțiile Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, precum și dificultãțile întâmpinate de organele fiscale teritoriale în ceea ce privește recuperarea sumelor stabilite de instanțele competente, reprezentând cheltuieli judiciare datorate Statului Român de cãtre cetãțeni strãini, dar și pentru administrarea obligațiilor reprezentând cheltuieli judiciare ANAF propune un nou proiect de ordin.

Potrivit datelor comunicate de cãtre Direcția Generalã de Tehnologia Informației, în evidența fiscalã a Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, sunt înregistrate 102 persoane fizice nerezidente care au realizat în anul 2015, venituri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, și 1084 persoane juridice strãine care au avut obligația de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015, pentru anul 2016.

De asemenea, în cazul persoanelor fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, care obțin venituri din activitãți independente din România și prezintã un certificat de rezidențã fiscalã și care opteazã pentru regularizarea impozitului pe venit, potrivit art. 226 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin proiectul de ordin se propune administrarea acestora de cãtre Administrația fiscalã pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.

Administrarea fiscală în cazul persoanele fizice nerezidente, care nu au obligația desemnării unui împuternicit și/sau care efectuează tranzacții prin intermediar, fie societate de administrare a investițiilor, fie societate de investiții autoadministratã (rezidenți fiscali români) și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare precum și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, sau din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, se face de către organul fiscal în a carui evidențã fiscalã este înregistrat intermediarul, conform art. 7 alin. (2) din OPANAF nr. 3775/2015.

Totodatã, în cazul persoanelor juridice strãine care au obligația de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, competența pentru administrarea obligațiilor fiscale revine:

a) pentru transferul proprietãților imobiliare situate în România, inclusiv din închirierea sau cedarea folosinței proprietãții sau a oricãror drepturi legate de aceastã proprietate imobiliarã, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã este situatã proprietatea imobiliarã;

b) pentru vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deþinute la o persoanã juridicã românã, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã societatea ale cãrei titluri de participare sunt vândute/cesionate;

c) pentru exploatarea resurselor naturale situate în România, inclusiv vânzarea cesionarea oricãrui drept aferent acestor resurse naturale, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã exploatarea.

În vederea eficientizãrii administrãrii fiscale a contribuabililor nerezidenți menționați mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propune acordarea competenței de administrare a persoanelor fizice nerezidente, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operaþiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate sau din transferul aurului financiar, precum și a persoanelor juridice strãine, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care au obligaþia de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.

 
Secţiuni: Content, Fiscalitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD