Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Cati europeni folosesc in mod regulat Internetul?
04.08.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Economia digitala poate scoate Europa din criza, conform unui raport al Comisiei Europene.

Raportul Comisiei Europene privind competitivitatea digitala, publicat astazi, arata ca sectorul digital din Europa a inregistrat mari prog rese incepand cu 2005, potrivit unui comunicat al Comisiei. In acelasi comunicat se arata ca „in prezent, 56% dintre europeni folosesc in mod regulat internetul, 80% dintre aceștia prin intermediul unei conexiuni de mare viteza (fața de doar o treime in 2004), ceea ce face ca Europa sa fie liderul mondial in materie de internet in banda larga. Europa este primul continent cu adevarat „mobil” din lume, numarul abonaților la serviciile de comunicații mobile depașindu-l pe cel al cetațenilor (un nivel de 119%). Europa poate avansa și mai mult pe masura ce o generație de tineri europeni buni cunoscatori ai tehnologiilor digitale devine un puternic factor care stimuleaza piața in direcția dezvoltarii și inovarii. Pentru ca Europa sa se poata redresa in mod sustenabil in urma crizei economice, este esențial sa ne bazam pe potențialul economiei digitale. Comisia a intrebat astazi publicul ce strategie viitoare ar trebui sa adopte UE pentru ca economia digitala sa funcționeze la capacitate maxima.

„Economia digitala a Europei prezinta un enorm potențial de generare a unor venituri foarte mari in toate sectoarele, dar pentru a transforma acest avantaj in creștere sustenabila și noi locuri de munca, guvernele trebuie sa joace un rol conducator, prin adoptarea de politici coordonate vizand demolarea barierelor existente in calea noilor ser vicii,” a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru societate informaționala și mass-media. „Ar trebui sa profitam de oportunitatea pe care ne-o ofera o noua generație de europeni care vor ajunge in curand sa hotarasca lucrurile pe piața europeana. Acești tineri utilizeaza intensiv internetul și sunt, de asemenea, consumatori foarte pretențioși. Pentru a elibera potențialul economic al acestor «nativi digitali», trebuie ca accesul la conținutul digital sa devina ușor și echitabil.”

Raportul publicat astazi prezinta rezultatele a cinci ani de politica UE dusa de Comisia Barroso in direcția promovarii celor mai recente tehnologii de comunicație, a noilor rețele și servicii și a conținutului media creativ. Pana in 2008, 56% dintre europeni au inceput sa utilizeze in mod regulat internetul, ceea ce reprezinta o creștere cu o treime fața de 2004. Jumatate din gospodarii și peste 80% din companii au in prezent o conexiune in banda larga. Apare o noua generație de europeni care stapanesc internetul și sunt gata sa aplice inovațiile in domeniu. Acești așa-numiți „nativi digitali” prezinta un mare potențial pentru dezvoltarea Europei.

Tinerii cu varste cuprinse intre 16 și 24 de ani sunt cei mai activi utilizatori ai internetului: 73% dintre ei folosesc in mod regulat servicii avansate pentru a crea și pune la dispoziție conținut online – de doua ori mai mult decat media la nivelul populației UE (35%) (a se vedea anexa). 66% dintre toți europenii cu varsta sub 24 de ani utilizeaza internetul in fiecare zi, fața de media UE de 43%. De asemenea, conform unui studiu al Comisiei privind competențele digitale, publicat tot astazi, aceștia au competențe mai avansate in domeniul internetului decat restul populației.

Cu toate ca „generația digitala” pare refractara la ideea de a plati pentru descarcarea sau vizionarea online a conținuturilor precum materiale video sau muzica (33% declara ca nu doresc sa plateasca nimic, ceea ce reprezinta dublul mediei la nivelul UE), in realitate, dintre acești tineri au platit pentru acest gen de servicii de doua ori mai mulți decat restul populației (10% dintre tinerii utilizatori, fața de media UE de 5%). De asemenea, sunt mai dispuși sa plateasca pentru oferte de servicii și calitate mai bune.

Utilizarea internetului va cunoaște o creștere accelerata pe masura ce „nativii digitali” ai Europei iși incep viața profesionala, influențand și dominand din ce in ce mai mult tendințele pieței. Pe cand modelele tradiționale de afaceri stagneaza, companiile vor trebui sa ofere servicii atragatoare pentru urmatoarea generație de utilizatori, iar legiuitorii ar trebui sa creeze condițiile corespunzatoare pentru a facilita accesul la conținutul online nou, asigurand, in același timp, remunerarea creatorilor acestuia.

Europa trebuie, de asemenea, sa acționeze mai mult pentru a fi competitiva la nivel mondial. In ciuda progreselor, o treime dintre cetațenii UE nu au utilizat niciodata internetul. Doar 7% dintre consumatori au facut cumparaturi online in alt stat membru. Europa se afla inca in urma SUA și a Japoniei in ceea ce privește investițiile in cercetare și dezvoltare in domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), al comunicațiilor de mare viteza in banda larga și al dezvoltarii de piețe inovatoare precum publicitatea online.

O elaborare proactiva a politicilor la nivel comunitar trebuie sa asigure faptul ca toata lumea beneficiaza de o conexiune de mare viteza la internet și ca exista o piața online unica, astfel incat oamenii sa poata folosi cu ușurința servicii online din afara granițelor țarii lor.

O consultare publica lansata de Comisie astazi și deschisa pana la 9 octombrie 2009 ridica problema viitoarelor provocari cu care se va confrunta Europa digitala. Acesta este primul pas catre o noua strategie europeana in domeniul TIC, pe care Comisia intenționeaza sa o prezinte in 2010 in cadrul urmatoarei etape a Agendei de la Lisabona.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti