Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

România la CEDO: cauza pendinte Bașturea. Reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite, condamnat cu handicap și lipsă condiții adecvate de detenție
23.01.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Cristina Ioana FĂT

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cristina Ioana Făt

Cristina Ioana Făt

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 43529/15
Mihai Bașturea împotriva României
depusă la data de 25 august 2015 și comunicată la 17 noiembrie 2016

I. Situația de fapt (precum este redată de către reclamant, rezumată de Curte și tradusă de noi)

Reclamantul, domnul Mihai Basturea, este cetățean român, s-a născut în 1967 și este în prezent deținut în Penitenciarul Poarta Albă. Este reprezentat în fața Curții de către doamna L. Diaconu, o avocată din Constanța.

Printr-o hotărâre definitivă din 26 februarie 2015, Curtea de Apel Constanța a condamnat reclamantul la un an și patru luni de închisoare pentru refuzul de a-și plăti impozitele (pentru sentința din primă instanță, a se vedea aici).

La 3 martie 2015, reclamantul a fost deținut în Penitenciarul Poarta Albă.

La o dată nespecificată, din cauza unei afecțiuni medicale preexistente, reclamantul a suferit, după încarcerare, un accident vascular cerebral ischemic silvian drept, fiind astfel paralizat.

Reclamantul a fost spitalizat timp de două zile într-un spital civil. Ulterior, chiar dacă el nu mai era în stare să meargă, să vorbească, să se ridice, să se îmbrace, să se îngrijească sau să meargă la baie pe cont propriu, a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Poarta Albă.

În spitalulul penitenciarului, reclamantul a trebuit să împartă o celulă de 4 metri pătrați cu alți patru deținuți și a fost lăsat să se descurce de unul singur sau cu ajutorul colegilor săi deținuți. Nu i-a fost prescris sau dat niciun tratament pentru recuperare (mișcare sau abilitățile de vorbire). El a suferit mai multe accidente vasculare și a devenit dependent de scaunul cu rotile și de colegii lui de celulă.

În conformitate cu documentele medicale prezentate de reclamant în fața Curții, acesta avea nevoie de un asistent.

Condițiile de detenție ale reclamantului erau îngrozitoare. Sistemul penitenciar nu a fost dotat cu echipamente speciale pentru persoanele cu handicap pentru ca acestea să poată să se deplaseze în jur sau pentru a primi vizite. Nu au existat paturi speciale sau băi dotate cu echipamente adecvate pentru o persoană cu handicap. De asemenea, nu au existat rampe sau echipamente adecvate pentru deplasarea într-un scaun cu rotile, lucru care a făcut situația reclamantului și mai gravă, dat fiind faptul că el avea doar un singur braț pe care putea să îl folosească și era aproape incapabil să se miște. De asemenea, el nu a avut acces la echipamente adecvate care să-l ajute să-și petreacă timpul liber, să se recupereze sau să se integreze în cadrul comunității penitenciarului.

II. Dreptul intern relevant

Extrase din dispozițiile legale relevante privind drepturile deținuților, și anume Legea nr. 254/2013 precum și rapoartele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii, sunt date în cauzele Stanciu Iacov împ. României (nr. 35972/05, §§116-29 din 24 în iulie 2012) și Verdeș împ. României (nr. 6215/14, §36, din 24 noiembrie 2015 – încă nu este disponibilă tradusă în limba română pe pagina HUDOC).

III. Capăt de cerere:

Invocând articolul 3 din Convenție, reclamantul se plânge că a fost supus unui tratament inuman și degradant din cauza condițiilor de detenție din Penitenciarul Poarta Albă și spitalul penitenciarului. El se plânge în special de supraaglomerare, de condițiile precare de igienă, de lipsa accesului la apă și la saltele curate, de prezența paraziților, de absența oricăror condiții adecvate pentru mișcare, trai și recuperare pentru o persoană cu handicap care nu este în măsură să se descurce pe cont propriu, fără un asistent.

IV: Întrebări adresate părților

A fost reclamantul supus unui tratament inuman și degradant prin încălcarea articolului 3 din Convenție:

a) din cauza condițiilor materiale de detenție din Penitenciarul Poarta Albă și spitalul penitenciarului;

b) din cauza lipsei unui tratament adecvat în timpul detenției și din cauza incompatibilității dintre echipamentul medical, gradul său de handicap și starea de sanatate?

Cristina Ioana Făt (traducere)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator și selecție)

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.