« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Neînsuşirea acordului de mediere în faţa instanţei penale
26.01.2017 | Ilie DORIN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Dorin Ilie

Dorin Ilie

Este legal ca o parte semnatară a unui acord de mediere să nu îşi însuşească acel acord de mediere în faţa instanţei? Întrebarea ridică anumite probleme în practica medierii penale, acolo unde părţile deşi s-au înţeles, după ce s-au înțeles, ridică noi pretenţii în perioada în care acordul de mediere este trimis de mediator la instanţa penală şi instanţa fixează termen pentru a lua act de acordul de mediere.

În toată perioada negocierilor într-o mediere penală, discuţiile vizează de obicei repararea prejudiciului raportat la înlăturarea răspunderii penale. Dacă se ajunge la o înţelegere părţile vor susţine şi vor respecta această întelegere, atât în faţa instanţei penale cât şi după. Pentru părţi Acordul de mediere reprezintă un veritabil contract, iar contractul pentru părţi este lege conform Codului Civil şi, de la data semnării lui, nicio parte nu se mai poate răzgândi, ci trebuie să îşi asume Contractul şi consecinţele/efectele lui. Prin urmare fiecare parte este obligată să execute obligaţiile contractuale stipulate în acordul de mediere. Aşadar, înţelegerea din mediere este definitivă, așa cum este şi împăcarea ca instituţie procesual penală, părţile neputând să se întoarcă, să se răzgândească, să dorească o nouă mediere (sau o nouă împăcare), deoarece aceasta ar fi fără obiect şi ar aduce atingere intereselor unei părţi ori bunului mers al justiţiei.

Cât priveşte efectele Acordului de Mediere în procesul penal acestea se produc ope legis şi deci nu este la latitudinea părţilor dacă acele efecte să se mai producă sau nu, părţile neputând să condiţioneze executarea contractului dintre ele de continuarea sau nu a procesului penal, de condamnarea sau nu a inculpatului. Efectele Acordului de mediere trebuie să fie aduse la cunoştinţa părţilor şi părţile să cunoacă foarte bine ce se va întâmpla cu acel acord de mediere odată ajuns la dosarul penal şi ce beneficii le va aduce fiecăruia.

Pe de altă parte, efectele Acordului de mediere se produc de la data semnării acestui document, document ce intră în circuitul civil prin înregistrarea sa în arhiva biroului de mediator. Odată ce intră în circuitul civil şi mai cu seamă în circuitul procesual penal sau civil, acordul de mediere produce efectele date de lege şi va fi luat în considerare de organele judiciare şi de instanţă aşa cum a fost agreat în faţa mediatorului, semnat în faţa mediatorului, expediat organelor de către mediator. A fi altfel ar însemna o instabilitate a raporturilor juridice, ar însemna o destabilizare a ordinii juridice şi ar conduce la concluzia că părţile sau una din părţi si-a exercitat dreptul la un mediator cu rea-credinţă şi deci a săvârşit un abuz de drept. De exemplu, faptul că o persoană care a semnat un acord de mediere, l-a dorit, l-a negociat, și-a încasat parte importantă din prejudiciu, şi a oferit inculpatului o perioadă de graţie pentru restul de prejudiciu şi ulterior, după ce s-a văzut cu parte bună din prejudiciu în cont, ridică alte şi alte pretenţii şi nu îşi mai însuşeşte acordul de mediere, nu poate fi decât un act ilegal, imoral şi neconform regulilor şi principiilor juridice.

Consider că înţelegerea din acordul de mediere este definitivă şi deci nicio parte nu mai poate să iniţieze o nouă mediere sau o nouă negociere, nu mai poate ridica nici o pretenţie nouă, părţile tranşând definitiv conflictul penal prin semnarea acordului de mediere.

Mediator Ilie Dorin

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Mediere, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD