« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Regulament privind negocierea si incheierea de catre statele membre a unor acorduri cu tari terte in chestiuni de jutitie civila in materie matrimoniala si in materie de obligatii de intretinere
05.08.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 200/46 din 31 iulie 2009 a fost publicat Regulamentul (CE) nr. 664/2009 al Consiliului de stabilire a unei proceduri pentru negocierea si incheierea acordurilor intre statele membre si tari terte privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor si deciziilor in materie matrimoniala, in materia raspunderii parintesti si in materia obligatiilor de intretinere, precum si legea aplicabila in materie de obligatii de intretinere.

Avand in vedere necesitatea eliminarii oricaror incompatibilitati intre acquis-ul comunitar si acordurile internationale incheiate intre statele membre si tarile terte, impusa de Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, Regulamentul instituie o procedura pe care statele membre urmeaza sa o observe in ipoteza incheierii unor tratate cu state terte in chestiuni privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti, precum si in chestiuni privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materie de obligatii de intretinere, in masura in care aceste aspecte intra in sfera competentei exclusive a Comunitatii.

Notificarea inainte de inceperea negocierilor
Prima etapa a procedurii instituite de regulament presupune obligatia statului membru de a notifica in scris intentiile sale Comisiei cat de curand posibil inainte de inceperea negocierilor oficiale cu statul tert pentu incheierea tratatului. Comisia va evalua daca statul membru poate incepe negocierile oficiale, verificand in primul rand, daca se preconizeaza, in termen de 24 de luni, un mandat de negociere in vederea incheierii unui acord intre Comunitate si tara terta in cauza. In cazul in care acordul avut in vedere indeplineste conditiile stabilite de regulament, Comisia, va autoriza statul membru sa inceapa negocieri oficiale privind acordul respective, putand propune orientari in materie de negociere sau solicita solicita includerea anumitor clauze in acordul avut in vedere. In orice caz, acordul trebuie sa contina o clauza care sa prevada fie denuntarea partiala sau totala a acestuia atunci cand se incheie un acord ulterior intre Comunitate sau Comunitate si statele sale membre, pe de o parte, si aceeasi tara terta, pe de alta parte, avand acelasi obiect, fie inlocuirea directa a dispozitiilor relevante ale acordului cu dispozitiile respectivului acord ulterior. Desigur, in baza evaluarii facute, Comisia poate refuza autorizarea inceperii negocierilor oficiale.

Negocierea inainte de semnarea acordului
A doua etapa consta in obligatia statului membru de a notifica Comisia cu privire la rezultatele negocierilor si cu privire la textul acordului ce se preconizeaza a fi semnat. In urma evaluarii, in raport cu conditiile stabilite prin regulament, Comisia va autoriza sau nu semnarea acordului.

Furnizarea de informatii catre statele membre
Toate notificarile trimise de statul membru vor fi transmise de Comisie celorlalte state membre.

Raportul de evaluare al Comsiei
Nu mai devreme de 7 iulie 2017, Comisia va prezenta Parlamentului European, Consiliului si Comitetului Economic si Social European un raport privind aplicarea regulament, in care fie se va confirma expirarea regulamentului dupa 3 ani de la prezentarea raportului, fie se va propune inlocuirea acestuia cu un alt regulament.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Dreptul familiei, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD