Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

TUE pendinte: sancțiune afirmații făcute de un parlamentar european
26.01.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Prin cererea înregistrată în data de 2 noiembrie 2016 (T-770/16, Janusz Korwin‑Mikke/ Parlamentul European), s-a solicitat, în principal,  anularea deciziei biroului Parlamentului European din 1 august 2016 şi a deciziei anterioare a Președintelui Parlamentului European din 5 iulie 2016 de aplicare a acelorași sancțiuni.

În susținerea acestei acțiuni, reclamantul invocă patru motive:
1. deciziile atacate încalcă libertatea cuvântului şi libertatea de exprimare a cetăţenilor Uniunii Europene dar şi principiului motivării actelor instituțiilor Uniunii Europene având în vedere faptul că afirmațiile vizate de decizie au fost făcute de un parlamentar european în timpul exercitării funcției sale;
2. principiul general al imparţialităţii a fost încălcat cât şi art. 6 din CEDO;
3. s-a încălcat dreptul la apărare
4. s-a încălcat principiul motivării actelor instituțiilor Uniunii Europene, principiul proporționalității și principiul ne bis in idem.

Dispoziţiile posibil încălcate au următorul conţinut normativ:

Art. 166 din Regulamentul Parlamentului European
(1) În cazul în care un deputat tulbură şedinţa într-un mod excepţional de grav sau perturbă lucrările Parlamentului încălcând principiile stabilite la articolul 11, Preşedintele, după audiereadeputatului respectiv, adoptă o decizie motivată prin care pronunţă sancţiunea corespunzătoare, pe care o notifică deputatului în cauză şi preşedinţilor organelor, ai comisiilor şi ai delegaţiilor din care deputatul face parte înainte de a o aduce la cunoştinţa plenului.
(2) La aprecierea comportamentelor manifestate, trebuie luat în considerare caracterul punctual, recurent sau permanent, precum şi gradul de gravitate al acestora, pe baza orientărilor anexate la prezentul regulament.
(3) Sancţiunea pronunţată poate să consiste în una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
(a) mustrare;
(b) pierderea dreptului la indemnizaţia de şedere pentru o perioadă care poate să dureze
între două şi zece zile;

Andrei Alexandru Marcu (text)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (selecție)

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO