Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Rusia. Proiect de lege prin care se dorește scoaterea din Codul Penal a violenței domestice


27 ianuarie 2017 | Irina RIMARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Miercuri, 25 ianuarie 2017, Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a aprobat în a doua lectură, un proiect de lege prin care se dorește scoaterea din Codul Penal a violenței domestice, dacă victima nu suferă răni grave, ceea ce a alarmat organizațiile pentru drepturile femeilor, care se tem că decizia va încuraja abuzurile, potrivit nytimes.com.

Proiectul a fost aprobat cu 385 de voturi „pentru” și doua „împotrivă” și urmează să fie supus și unei a treia lecturi. Apoi, textul va ajunge în Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului, unde aprobarea este, practic, asigurată. Legea va trebui promulgată de președintele Vladimir Putin.

Cei care susțin norma, inclusiv membri ai Partidului Rusia Unită, aflat la putere, spun că astfel vor să apere dreptul părinților de a-și disciplina copiii și să reducă astfel capacitatea statului de a se implica în viața de familie.

Andrei Isaiev, deputat: „Acesta este un vot istoric, pentru că, în unele țări, implicarea statului în viața de familie este excesivă. Votul de astăzi va pune capăt unor astfel de practici în Federația Rusă”.

Sustinatorii amendamentului precizează că oricine provoacă raniri grave va fi tras la răspundere în continuare în baza Codului Penal. Însă organizațiile pentru drepturile femeilor atrag atenția că este un pas înapoi.

Maria Mohova, director executiv al centrului de criza „Surorile”: „Această lege cere exonerarea tiranilor de acasă. Să nu pedepsim o persoana care își bate familia, pentru că are dreptul să facă acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că este important să se facă distincție între „relațiile de familie” și cazurile repetate de violență.

Datele privind violențele domestice din Rusia sunt vagi, dar statisticile Ministerului de Interne arată că 40% dintre toate infracțiunile violente din Rusia sunt comise în familie. În anul 2013, peste 9.000 de femei au fost ucise în violențe domestice.

Din păcate, situația din Rusia nu e singulară. Un raport al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) relevă că peste jumătate din adolescentele din Pakistan consideră ca violența domestică este justificată.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică