Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului


27 ianuarie 2017 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAŞ
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Articole, Content, Legal Days, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (International Holocaust Remembrance Day) este marcată, în fiecare an, pe 27 ianuarie, fiind stabilită prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 60/7 din 1 noiembrie 2005.

Evocând Declarația Universală a Drepturilor Omului, Adunarea Generală a ONU insistă asupra faptului că „Holocaustul, al cărui rezultat a fost uciderea a o treime din poporul evreu, împreună cu nenumărați membri ai altor minorități, va fi pentru totdeauna un avertisment pentru toți oamenii asupra pericolelor urii, bigotismului, rasismului și prejudecăților.”

Astfel, Rezoluția adoptată de organismul ONU respinge orice negare a Holocaustului ca un eveniment istoric, fie integral sau parțial și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului.

În același sens, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 61/255 la 26 ianuarie 2007 prin care condamnă orice negare a Holocaustului și îndeamnă toate statele membre să respingă, fără rezerve, orice negare a Holocaustului.

Tema pentru acțiunile de comemorare organizate în 2017 este “Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future” și reprezintă o platformă pentru construirea respectării drepturilor omului, creșterea toleranței și apărarea umanității. Holocaustul a fost un punct definitoriu în istorie și lecțiile dobândite cu acest prilej ne arată multe despre pericolul extremismului și despre prevenirea genocidului.

România a armonizat legislația națională cu normele internaționale în domeniu prin adoptarea Legii 217/2015 pentru modificarea și completarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii publicată în Monitorul Oficial nr. 558 din 27 iulie 2015.

Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/holocaustremembrance/2017/calendar2017.html.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian JURA

Masterand Cristina Grigoraş
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro