« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Asociația VeDem Just solicită menținerea MCV
27.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 26 ianuarie 2017, ca urmare a adoptării de către Comisia Europeană a Raportului MCV, conform căruia România a înregistrat progrese, dar încă nu și-a îndeplinit toate obligațiile, Asociația Voci pentru Democrație și Justiției solicită menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare, potrivit unui comunicat semnat de Checheriţă Lucian – Silviu, Preşedinte VeDem Just.

VeDem Just reamintește principalele mențiuni ale Raportului în privința României. Astfel, este lăudat efortul sistemului judiciar și al Guvernului în domeniul justiției și anticorupției și este subliniată susținerea din partea societății civile. Pentru prima dată sunt lăudați judecătorii de la toate nivelurile pentru eforturile de a implementa noile coduri și a asogura o consecvență a hotărârilor judecătorești. Este lăudat CSM pentru eforturile făcute din 2012 până în prezent. Sunt criticate atacurile la adresa magistraților prin intermediul mass-media și se subliniază că CNA nu a adoptat reacțiile potrivite. Este criticat Parlamentul pentru propuneri de modificare a cadrului de protecție penală împotriva corupției sau de nepunere în aplicare a rapoartelor ANI și pentru refuzul de ridicare a imunității în  cazul unor parlamentari și miniștri. Se menționează eficacitatea investigațiilor desfășurate de DNA.

Cu toate acestea, VeDem Just insistă asupra faptului că organismul european a constatat că, la 10 ani după aderare, România încă nu și-a îndeplinit sarcinile pentru a ridica Mecanismul și că eforturile au fost întârziate de inițiative care au pus în pericol independența justiției sau au pus la îndoială autoritatea hotărârilor judecătorești. Se mai constată că măsurile de prevenire nu produc rezultate.

Odată cu Raportul MCV pe anul 2017, Comisia Europeană a publicat și Flash Eurobarometrul, Raportul privind MCV în Bulgaria și România. Sondajul de opinie efectuat în octombrie 2016 relevă faptul că 9 din 10 români găsesc corupția și modul de funcționare a justiției ca fiind extrem de importante.

De asemenea, ulterior accesului la UE, 30% dintre români găsesc că situația s-a îmbunătățit în justiție, iar 43% cred că în privința anticorupției lucrurile s-au îmbunătățit. Mai sunt de subliniat trei rezultate: 72% dintre repondenți cred că UE joacă un rol major în cele două sectoare, justiție și anticorupție; 70% cred că MCV a jucat un rol pozitiv în înlăturarea deficiențelor din justiție; 64% cred că MCV a avut un impact pozitiv cu privire la anticorupție. În fine, 69% dintre cei întrebați au răspuns în mod expres că vor menținerea MCV.

Având în vedere toate acestea, asociația VeDem Just solicită menținerea MCV până la îndeplinirea angajamentelor pe care România și le-a asumat la momentul aderării la UE.

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD