Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

VeDem Just ref. poziția României în cadrul Indiceului de Percepție a Corupției, 2016: corupție endemică
27.01.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 26 ianuarie 2017, în urma publicării Indiceului de Percepție a Corupției pentru anul 2016, de către Transparency International, Asociația VeDem Just consideră că scorul încă mic obținut de România impune continuarea eforturilor de combatere a corupției și asumarea la nivel înalt al unei politici coerente de prevenire a corupției, potrivit unui comunicat semnat de Checheriţă Lucian – Silviu, Preşedinte VeDem Just.

Astfel, începând din anul 1995, Asociația T. I. publică anual Indexul de Percepție a Corupției, care arată cât de corupt pare să fie sectorul public al fiecărei țări. Țările sunt notate de la 0 (cea mai coruptă) la 100 (cea mai curată). România a obținut anul trecut nota 48, pe când cu un an înainte a obtinut 46, iar cu doi ani înainte a obtinut 43.

Această notă situează țara noastră pe poziția cu numărul 57, din 176 de țări monitorizate. Scorul pe anul trecut ne situează peste țări precum Cuba, Italia, Grecia, Bulgaria, dar sub poziția ocupată de țări precum Croația, Slovacia, Mauritius, Cehia sau Georgia. Cele mai curate țări sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Elveția.

VeDem Just atrage atenția asupra faptului că scorul mediu de 43 la nivel mondial indică o corupție endemică. Cercetarea de anul acesta a T. I. atestă o legătură între corupție și inegalitatea socială, ceea ce este o sursă de nemulțumiri populare. Aceasta determină poporul să prefere politicienii care promit într-un mod populist să abordeze corupția, fără intenții reale de a aborda problema corupției, ceea ce va adânci inechitățile și nemulțumirile. Populismul și lipsa eforturilor de a combate în  mod vizibil corupția pot fi combătute prin tăierea legăturilor dintre mediul de afaceri și cel politic, eliminarea imunităților politice, controlul averilor.

Prin urmare, Asociația VeDemJust consideră că scorul încă mic obținut de România impune continuarea eforturilor de combatere a corupției și asumarea la nivel înalt al unei politici coerente de prevenire a corupției. În acest context, eliminarea din Codul penal al unor infracțiuni de serviciu sau de corupție, precum și liberarea din penitenciar a unor condamnați pentru astfel de infracțiuni este total inoportună. De asemenea, este nevoie de o mai rapidă soluționare a cauzelor de corupție, de o aplicare fermă și exemplară a sancțiunilor pentru cei vinovați și de prezentarea regulată a rezultatelor luptei împotriva corupției. În paralel, pentru a avea rezultate vizibile, Guvernul trebuie să pună în practică Strategia Națională Anticorupție 2016-2020 aprobată în august anul trecut, inclusiv cu privire la includerea în curriculum școlar al educației juridice, pentru care asociația militează intens.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti