« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Premieră în arbitraj, obținută de avocații ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS
27.01.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arbitraj, Content, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Premieră obținută de echipa de avocați litigatori ai ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP) –  după patru ani de litigii, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil o problemă de drept controversată, confirmând prin decizia sa că, potrivit dreptului român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri pronunțate de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) obligatorie, dar nedefinitivă, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale.

Pentru echipa de avocați coordonați de Cosmin Vasile, partener coordonator ZRP, din care au făcut parte Alina Tugearu, partener ZRP și Cosmin Cojocaru, avocat colaborator senior, sfârșitul anului 2016 a marcat un moment foarte important pentru practica din România în domeniul arbitrajului ce are ca obiect disputele în construcții în proiecte având la bază contracte de tip FIDIC.

Cosmin Cojocaru

Cosmin Vasile

Alina Tugearu

Și asta deoarece, pe data de 19 decembrie 2016, după patru ani de procese în fața instanțelor naționale, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil disputa care apăruse între un antreprenor și beneficiarul lucrărilor cu privire la posibilitatea de a executa în România o hotărâre pronunțată de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (Dispute Adjudication Board), pe calea pronunțării  unei hotărâri arbitrale parțiale emise fără analizarea fondului litigiului.

Astfel, Înalta Curte a confirmat că, în dreptul român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri CAD obligatorie, dar nedefinitive, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale, pronunțând o soluție de admitere a acțiunii în anulare formulată de beneficiar, de desființare a sentinței arbitrale pronunțate de tribunalul arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris) și, pe fond, de respingere a cererii formulate de către antreprenor pentru punerea în executare a deciziei CAD.

Această soluție vine să confirme efectele și limitele legii române în materia contractelor de tip FIDIC, după ce, în etapa învestirii cu formulă executorie a aceleiași hotărârii arbitrale parțiale, instanțele române au respins cererea antreprenorului pe motiv că sentinţa parţială nu are efect definitiv şi, deci, nu are natura unei hotărâri arbitrale, dat fiind că aceasta este provizorie și produce efecte doar până la momentul soluţionării arbitrajului pendinte (disputa nu putuse fi tranșată definitiv la acel moment față de modificările aduse prin Noul Cod de Procedură Civilă care nu mai impuneau obținerea încuviințării executării hotărârilor arbitrale).

În prezent, decizia Înaltei Curți nu este redactată, însă, imediat după redactare, ZRP va publica o serie de articole și comunicări științifice pe tema impactului pe care îl va produce asupra arbitrajului național, dar mai ales internațional, cu atât mai mult cu cât practica la nivel internațional permite, în mai multe jurisdicții, executarea unor astfel de decizii CAD în baza unor hotărâri arbitrale parțiale sau provizorii.

***

Despre ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 51 de avocați, dintre care opt asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, dr. Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu şi dr. Antoniu Obancia (asociați).

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD