Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Premieră în arbitraj, obținută de avocații ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS


27.01.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Arbitraj, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Premieră obținută de echipa de avocați litigatori ai ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP) –  după patru ani de litigii, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil o problemă de drept controversată, confirmând prin decizia sa că, potrivit dreptului român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri pronunțate de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) obligatorie, dar nedefinitivă, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale.

Pentru echipa de avocați coordonați de Cosmin Vasile, partener coordonator ZRP, din care au făcut parte Alina Tugearu, partener ZRP și Cosmin Cojocaru, avocat colaborator senior, sfârșitul anului 2016 a marcat un moment foarte important pentru practica din România în domeniul arbitrajului ce are ca obiect disputele în construcții în proiecte având la bază contracte de tip FIDIC.

Cosmin Cojocaru

Cosmin Vasile

Alina Tugearu

Și asta deoarece, pe data de 19 decembrie 2016, după patru ani de procese în fața instanțelor naționale, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil disputa care apăruse între un antreprenor și beneficiarul lucrărilor cu privire la posibilitatea de a executa în România o hotărâre pronunțată de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (Dispute Adjudication Board), pe calea pronunțării  unei hotărâri arbitrale parțiale emise fără analizarea fondului litigiului.

Astfel, Înalta Curte a confirmat că, în dreptul român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri CAD obligatorie, dar nedefinitive, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale, pronunțând o soluție de admitere a acțiunii în anulare formulată de beneficiar, de desființare a sentinței arbitrale pronunțate de tribunalul arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris) și, pe fond, de respingere a cererii formulate de către antreprenor pentru punerea în executare a deciziei CAD.

Această soluție vine să confirme efectele și limitele legii române în materia contractelor de tip FIDIC, după ce, în etapa învestirii cu formulă executorie a aceleiași hotărârii arbitrale parțiale, instanțele române au respins cererea antreprenorului pe motiv că sentinţa parţială nu are efect definitiv şi, deci, nu are natura unei hotărâri arbitrale, dat fiind că aceasta este provizorie și produce efecte doar până la momentul soluţionării arbitrajului pendinte (disputa nu putuse fi tranșată definitiv la acel moment față de modificările aduse prin Noul Cod de Procedură Civilă care nu mai impuneau obținerea încuviințării executării hotărârilor arbitrale).

În prezent, decizia Înaltei Curți nu este redactată, însă, imediat după redactare, ZRP va publica o serie de articole și comunicări științifice pe tema impactului pe care îl va produce asupra arbitrajului național, dar mai ales internațional, cu atât mai mult cu cât practica la nivel internațional permite, în mai multe jurisdicții, executarea unor astfel de decizii CAD în baza unor hotărâri arbitrale parțiale sau provizorii.

***

Despre ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 51 de avocați, dintre care opt asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, dr. Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu şi dr. Antoniu Obancia (asociați).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro